Het is twee jaar terug dat de oorlog in Soedan uitbrak. Uit onze analyse blijkt dat er sinds dat moment elke tien seconden een kind ontheemd raakt. Dat maakt het de grootste vluchtelingencrisis ter wereld. Toch krijgt deze ramp niet de aandacht die het verdient.
Naar schatting zijn de afgelopen twee jaar 28.700 mensen gedood en velen gewond. Het leven voor kinderen in Soedan is ontzettend gevaarlijk. Veel kinderen zijn één of beide ouders kwijtgeraakt in de chaos, ze worden geronseld voor gewapende groeperingen en er is een heel groot risico op seksueel geweld voor kinderen en vrouwen.
Het verhaal van Mariam
De veertienjarige Mariam* werd samen met een vriendin gevangengenomen en verkracht door een groep gewapende mannen. Haar vriendin overleed aan haar verwondingen. Mariam overleefde het wel, maar raakte zwanger.
Toen haar familie hoorden van haar zwangerschap, dwongen ze haar het huis te verlaten. Mariam moest eenzaam en op een onhygiënische plek bevallen. Haar pasgeboren dochter werd ziek en stierf.
Toen onze medewerkers op de hoogte raakten van Mariams situatie, ondersteunden wij haar met medische en psychologische zorg en gingen we in gesprek met haar familie om hen te helpen begrijpen waarom hun dochter niet de schuldige was. Vandaag is ze terug bij haar familie, met voortdurende steun van Save the Children voor haar welzijn.
Twee jaar lang hebben conflicten en wijdverbreid geweld in Soedan onbeschrijflijk veel leed veroorzaakt,” zegt Mohamad Abdiladif, directeur van Save the Children in Soedan. “Dit is de grootste ontheemdingscrisis ter wereld. Toch blijft de internationale aandacht uit.
Wat wij doen
Ondanks de immense uitdagingen kunnen wij in delen van Soedan nog steeds hulp bieden. We zorgen voor voedsel, medische hulp, onderwijs en onderdak voor ontheemde kinderen en hun families. Psychosociale steun is cruciaal – zeker na seksueel geweld.
“Psychologische eerste hulp is van levensbelang,” zegt Julia Verheul, politiek adviseur bij Save the Children. “Onze teams helpen kinderen weer structuur en veiligheid te vinden, zodat hun herstel kan beginnen.”
Nederland moet in actie komen
De situatie verslechtert snel, mede door bezuinigingen op internationale hulp. De VS financierden vorig jaar 45% van de noodhulp in Soedan, maar die steun is deels weggevallen. Ook Nederland bezuinigt.
Donderdag is er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer hierover. Wij roepen de Kamer op om Soedan niet in de steek te laten en om onderwijs en mentale zorg als levensreddend te erkennen.
“Onderwijs geeft kinderen houvast,” zegt Julia. “Na alles wat ze hebben meegemaakt, hebben ze een veilige plek nodig om te leren, te spelen en te helen. Dat horen we van al onze collega’s ter plekke.”