Kinderen in Nederland bezorgd over klimaatverandering

Uit onderzoek van Save the Children en Kidsweek blijkt dat veel kinderen zich dagelijks zorgen maken om de aarde.

Save the Children onderzocht met kinderkrant Kidsweek hoe Nederlandse kinderen denken over klimaatverandering. Veel kinderen maken zich dagelijks zorgen om de aarde. Sommigen liggen er ’s nachts zelfs wakker van. Hier lees je daar meer over.
 
Armste mensen het zwaarst getroffen
In ons land is er gelukkig nog niet heel veel te merken van de klimaatverandering. Toch krijgt iedere samenleving, ieder individu ermee te maken. Het zijn vooral de armste mensen in de landen met de zwakste economie├źn die er het meeste last van hebben. Precies de plekken dus waar Save the Children zich inzet voor kinderen in nood.
 
Hoorn van Afrika: zowel extreme droogte als zware overstromingen  
Als gevolg van de opwarming van de aarde, die weer wordt veroorzaakt door de wereldwijde uitstoot van CO2, is het klimaat van slag. Juist in de Hoorn van Afrika komt dat tot uiting. Deskundigen noemen het gebied weleens ‘het epicentrum van de klimaatverandering’. Al jaren hebben inwoners van de Hoorn van Afrika last van extreme droogte en recentelijk juist weer van zware overstromingen. Door de aanhoudende droogte is hun veestapel doodgegaan of hun oogst mislukt en door de overstromingen spoelden gewassen weg.
 
Wat wij als organisatie doen tegen klimaatverandering
Als organisatie ondersteunt Save the Children initiatieven op het gebied van klimaatbescherming. Zo ondersteunen wij initiatieven die klimaatverandering tegengaan en dragen wij bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Volgens Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn deze doelen de ‘ultieme preventieagenda’ om conflict en instabiliteit te voorkomen.
 
Ook medewerkers dragen steentje bij
Dichterbij huis – op ons kantoor in Den Haag – zetten wij ons in voor het klimaat door het ondersteunen van initiatieven zoals het klimaatprotest en door het terugbrengen van onze uitstoot. Het komende jaar worden er 20 procent minder vliegreizen gemaakt door ons personeel, alle verlichting is vervangen door LED-lampen en het papiergebruik zal met 25 procent moeten afnemen. Bovendien geldt vanaf eind 2019 de regel dat iedere medewerker van Save the Children Nederland (indien mogelijk) met de fiets of het OV reist. Het zijn relatief gezien kleine initiatieven, maar als organisatie geloven wij erin dat alle beetjes helpen.
 

Met onze nieuwsbrief houden we je als eerste op de hoogte

Meld je aan >