Kleuterschool en weeshuis Oekraïne geraakt: levens van kinderen in gevaar

Zeker tien kinderen zijn afgelopen dagen omgekomen bij de gevechten in Oekraïne.

Scholen en andere onderwijsfaciliteiten door het hele land zijn doelwit van aanslagen. Met dit geweld lopen de levens van 7,5 miljoen kinderen gevaar, waarschuwt Save the Children. Het is een ernstige schending van het Internationale Humanitaire Recht. Bescherming van de levens van kinderen en hun rechten moet altijd voorop staan.

Ten minste zes onderwijsinstellingen, waaronder een kleuterschool en een weeshuis in de noordoostelijke stad Okhtyrka, werden de afgelopen dagen door beschietingen geraakt, blijkt uit VN-cijfers. Bij de aanvallen in Okhtyrka werd in ieder geval een zevenjarig meisje gedood. Ook twee leraren kwamen vrijdag om het leven toen een raket een school in Gorlovka in het oosten van Oekraïne trof.
 
Bescherm scholen en kinderen
Scholen moeten onschendbare veilige ruimtes zijn voor kinderen en leraren, waarschuwt Save the Children. Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland: “Scholen mogen geen slagveld worden. Juist in tijden van conflict moeten scholen, kinderen en docenten beschermd worden tegen aanvallen. Met elke school die beschadigd of verwoest wordt en elke les die gemist wordt, nemen de kansen van kinderen af om een ​​betere toekomst te ervaren en op te bouwen. We wijzen dit geweld af en roepen op tot een onmiddellijk einde van al het geweld.” Aanvallen op scholen en ziekenhuizen zijn volgens de Verenigde Naties een ernstige schending van kinderenrechten.
 
Scholen grotendeels gesloten
Scholen in Oost-Oekraïne sloten op 21 februari vanwege de escalatie van het geweld, waardoor naar schatting 350.000 kinderen geen toegang hebben tot onderwijs. Sommige scholen in andere delen van Oekraïne waren al gesloten vanwege de COVID-19-pandemie, andere bleven open. Sommige ouders sturen hun kinderen naar school met een sticker waarop hun bloedgroep staat vermeld omdat ze vrezen voor hun veiligheid. Sinds 2014 heeft het conflict in Oost-Oekraïne meer dan 750 scholen vernietigd, beschadigd of moesten gedwongen sluiten. De toegang tot onderwijs voor duizenden kinderen werd hierdoor verstoord, velen waren te bang om naar school te gaan vanwege de aanwezigheid van gewapende soldaten in en rond hun scholen.
 
Save the Children sinds 2014 in Oekraïne
Save the Children werkt sinds 2014 in Oekraïne en levert cash geld aan hele arme en ontheemden kinderen en families om voedsel te kunnen kopen. Tot voor kort kon de organisatie ook onderwijs en psychosociale ondersteuning bieden; zodra het mogelijk is, wordt die hulp weer gestart en kunnen ook winterpakketten en hygiënepakketten aan kinderen en hun families worden verstrekt. Daarnaast is de organisatie aanwezig in omringende landen.

>