Skip to main content
9155446b-faa2-4e11-addc-1fd3f7cb1857.jpg.webp

Save the Children waarschuwt: ‘Repatriëring buitenlandse kinderen uit Syrische kampen kan nog wel 30 jaar duren’

Maandag 28 Maart 2022
Als de repatriëring van buitenlandse kinderen uit de kampen in Noord Oost Syrie in dit tempo doorgaat, dan zal het zeker nog dertig jaar duren voordat alle kinderen naar huis zijn teruggekeerd.
 
Dit is buiten de 18.000 Iraakse kinderen die ook in de kampen verblijven, gerekend.

De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk en onveilig, waarschuwt Save the Children. In 2021 stierven 74 kinderen in Al-Hol kamp. Acht kinderen werden vermoord. Vorige maand vond een schietincident in het bijgebouw van het kamp plaats: een kind werd hierbij vermoord en drie kinderen en drie vrouwen moesten naar het ziekenhuis. Slechts enkele weken geleden stierven een vrouw en haar kind bij een brand in het Al Hol-bijgebouw. Naast de 18.000 Iraakse kinderen leven er nog altijd ruim 7.300 minderjarigen uit 60 landen van over de hele wereld in beide kampen. Save the Children roept hun regeringen dringend op om hen, samen met hun families, te repatriëren.
 
Gevaar
Het leven in de kampen is een dagelijks strijd. Kinderen lopen kans ziek te worden, om te komen of slachtoffer te worden van geweld. Het drinkwater is van slechte kwaliteit en er zijn beperkt sanitaire voorzieningen en een gezondheidszorgsysteem aanwezig. Slechts veertig procent van de kinderen in Al Hol krijgt onderwijs. In kamp Roj maakten vijfenvijftig procent van de families melding van kinderarbeid bij kinderen onder de 11 jaar. Maryam is 12 jaar en komt uit Frankrijk. Nu woont ze in het Roj-kamp. Maryam: "We zijn hier al vier jaar. Ik mis ons huis in Frankrijk. Ik droom er alleen maar van om er op een dag terug te keren.”
 
Elke minuut extra is er een te lang
Pim Kraan is directeur van Save the Children Nederland: “Kinderen zitten nu al minstens drie jaar vast in deze verschrikkelijke kampen, sommige zelfs langer. In het tempo waarin buitenlandse regeringen kinderen repatriëren, zullen sommige kinderen de middelbare leeftijd bereiken voordat ze de kampen verlaten en naar huis terugkeren. Deze kinderen hebben niets verkeerd gedaan. Maar in plaats van vrij te zijn en kind te zijn, naar school te gaan, te spelen, in veiligheid te leven en toegang te hebben tot fatsoenlijke onderdak, gezondheidszorg, voedzaam voedsel en schoon water, zitten ze gevangen en leven ze onder deze erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn mijlenver van hun huis verwijderd en verkeren dagelijks in gevaar.”
 
Save the Children verwelkomt de recente repatriëringen, maar deze zijn simpelweg niet genoeg. Half maart werden twee kinderen en hun moeders naar Zweden gerepatrieerd. Vorige maand keerden 11 kinderen terug naar Nederland en vier naar Zweden vanuit kamp Roj. Allen waren met hun moeder. Ook Denemarken en Duitsland repatrieerden in oktober groepen kinderen en hun moeders. Kraan: “Natuurlijk kosten deze processen tijd, maar elke extra minuut die hieraan wordt besteed, is een minuut te lang voor kinderen die in wanhopige omstandigheden leven. Hoe langer kinderen in Al Hol en Roj moeten rondzwerven, hoe meer gevaren ze het hoofd moeten bieden.” Save the Children roept de Nederlandse regering daarom met klem op alle kinderen met een Nederlandse link uit de kampen te repatriëren.
 
Save the Children werkt sinds 2015 in Roj en sinds 2016 in Al Hol en biedt onderwijs, kinderbescherming en draagt bij aan het verbeteren van voedselzekerheid in in beide kampen.