Skip to main content

We moeten het hebben over het H-woord: 10 vragen over hongersnood

11 Jul 2024

Op dit moment lopen honderdduizenden kinderen in Gaza en Soedan het risico van hongersnood. Maar wat betekent dat precies en waarom is de focus op hongersnood zo omstreden? 

Lees meer

Kinderziekenhuizen zijn een doelwit geworden in plaats van een 'no go'

10 Jul 2024

Afgelopen week werden er twee scholen gebombardeerd in Gaza en een kinderziekenhuis in Oekraïne. Geen enkel woord doet recht aan deze situatie. Het bombarderen van burgerdoelen zoals scholen en ziekenhuizen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht, waarmee alle landen ter wereld in 1949 hebben ingestemd.

Lees meer

Goed nieuws: kindhuwelijken verboden in Sierra Leone

5 Jul 2024

Afgelopen dinsdag heeft de president van Sierra Leone een historische wet afgekondigd: trouwen met een kind onder de 18 jaar wordt verboden. Dit nieuws komt na een grote campagne van Save the Children die samen met kinderen actievoerde om kindhuwelijken te criminaliseren.  

Lees meer

Jaarverslag 2023: meer impact en financiële omzet

4 Jul 2024

In 2023 heeft Save the Children Nederland bijna 2 miljoen mensen bereikt met hulp. We blikken in ons jaarverslag terug op een turbulent jaar, waarin onze hulpverlening op grote schaal werd ingezet. 

Lees meer

Culturele sector, bedankt!

3 Jul 2024

Wij zijn heel blij met alle support die wij gekregen hebben vanuit de culturele sector. Zo hebben poppodia als de Melkweg, Paradiso en 013Poppodium Tilburg, de band KANE en bekende fotografen, allemaal hun creatieve kracht ingezet om geld op te halen voor ons werk.

Lees meer

Hulporganisaties brengen een gezamenlijk statement uit voor Soedan

1 Jul 2024

Méér hulp is nú nodig! In Soedan speelt zich de grootste vluchtelingencrisis ter wereld af. Nu dreigt het land ook te bezwijken onder de grootste hongersnood die we in decennia gezien hebben. Voor 355.605 kinderen is de honger zo levensbedreigend dat ze binnen enkele dagen zullen sterven. 

Lees meer

Dramatische nieuwe cijfers over hongersituatie in Gaza

27 Jun 2024

96% van de bevolking in Gaza heeft te maken met acute voedseltekorten. Van hen worden meer dan 495.000 mensen (22%), waaronder kinderen, bedreigd met hongersnood door een extreem gebrek aan voedsel. Dat blijkt uit cijfers van IPC. 

Lees meer

Ondanks ernstige schendingen weinig internationale aandacht voor Soedan

26 Jun 2024

Uit nieuwe VN-gegevens blijkt dat er in 2023 minstens 1.721 ernstige schendingen tegen 1.526 kinderen hebben plaatsgevonden. Dat is een enorm verschil met de 306 schendingen in 2022. 

Lees meer

Vermiste kinderen in Gaza: “Gezinnen worden gekweld door onzekerheid”

24 Jun 2024

Er zijn naar schatting 21.000 kinderen vermist in Gaza. Velen zitten vast onder het puin, zijn begraven in ongemarkeerde graven of zijn door de chaos hun families verloren.  

Lees meer