Skip to main content
CH1909346-A-child-s-school-backpack-and-a-doll-among-a-rubble-in-Gaza-LR

3.195 gedode kinderen in drie weken overtreft jaarlijks aantal gedode kinderen in conflictgebieden

Zondag 29 Oktober 2023

Het aantal kinderen dat in Gaza in slechts drie weken is gedood, overtreft het jaarlijkse aantal kinderen dat sinds 2019 in alle conflictgebieden ter wereld is gedood in meer dan 20 landen.

Sinds 7 oktober zijn er meer dan 3.257 kinderen gedood, waaronder ten minste 3.195 in Gaza, 33 op de Westelijke Jordaanoever en 29 in Israël, volgens de ministeries van Volksgezondheid in Gaza en Israël.  

Meer dan 40%
Kinderen vormen meer dan 40% van de 7.703 doden in Gaza en meer dan een derde van alle dodelijke slachtoffers in de bezette Palestijnse gebieden. Met nog eens 1.000 kinderen die als vermist zijn opgegeven in Gaza en die onder het puin begraven liggen, is het dodental waarschijnlijk nog veel hoger. 

Op vrijdag kondigden de Israëlische strijdkrachten "uitbreiding van de grondoperaties" aan in de Gazastrook. Dit zal meer doden, gewonden en ellende veroorzaken. We roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. 

Drie weken van geweld hebben kinderen weggerukt bij families en hun levens verwoest in een onvoorstelbaar tempo. De cijfers zijn schrijnend en nu het geweld in Gaza niet alleen doorgaat, maar zich zelfs uitbreidt, lopen nog veel meer kinderen een groot risico. 

Mensen boven politiek
De dood van één kind is er één te veel, maar dit zijn ernstige schendingen van epische proporties. Een staakt-het-vuren is de enige manier om hun veiligheid te garanderen. De internationale gemeenschap moet mensen boven politiek stellen - elke dag die wordt besteed aan debatteren zorgt voor doden en gewonden onder de kinderen. Kinderen moeten te allen tijde worden beschermd, vooral wanneer ze veiligheid zoeken in scholen en ziekenhuizen. 

Er wordt gemeld dat ten minste 6.360 kinderen in Gaza gewond zijn geraakt, evenals ten minste 180 kinderen op de Westelijke Jordaanoever en ten minste 74 kinderen in Israël. Meer dan 200 personen, waaronder vele kinderen, zijn nog steeds gegijzeld in Gaza. 

Het risico dat kinderen overlijden aan verwondingen is nog nooit zo groot geweest. De VN meldt dat een derde van de ziekenhuizen in de Gazastrook niet meer operationeel is door stroomuitval en een "totale belegering" door de Israëlische regering, waardoor goederen zoals brandstof en medicijnen niet meer binnen kunnen komen. Volgens Artsen zonder Grenzen hebben de tekorten aan anesthesie ertoe geleid dat gewonde kinderen zonder pijnstilling zijn geamputeerd.  

Onze oproep
We maken ons ernstig zorgen dat de uitbreidende grondoperatie in Gaza door de Israëlische strijdkrachten onvermijdelijk zal leiden tot meer slachtoffers onder kinderen, waarbij de lichamen van kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor het explosieve wapentuig.  

We roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het vrijlaten van alle gegijzelde kinderen. We roepen alle partijen in het conflict op om onmiddellijk stappen te ondernemen om de levens van kinderen te beschermen, en de internationale gemeenschap om deze inspanningen te ondersteunen, zoals hun plicht is. 

Teken onze petitie om onze oproep kracht bij te zetten.