Skip to main content
Protest bij Ministerraad

Al zes maanden lang lijden kinderen in Gaza: “Kinderen zijn op”

Zondag 7 April 2024

Al zes maanden lang lijden kinderen in Gaza. Bijna 26.000 kinderen zijn gedood of gewond geraakt. Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit nu al maanden de realiteit is voor de burgers van Gaza en roepen nogmaals dringend op tot een blijvend staakt-het-vuren.  

Hulpverlening wordt ons op alle mogelijke manieren onmogelijk gemaakt, waardoor het lijden van kinderen alleen maar groter wordt.  

Weigering en vernietiging van hulpverlening 
Wij zien hoe Israëlische strijdkrachten ambulances, medische hulpkonvooien en toegangswegen bombarderen, waardoor het gezondheidssysteem van Gaza steeds kleiner wordt. Juist op een moment dat de 1,1 miljoen kinderen in Gaza dit het meest nodig hebben.  

Onze hulpgoederen worden aan de grens geweigerd door de Israëlische autoriteiten. Slaapzakken zijn afgewezen vanwege de ritssluitingen, maandverband werd geweigerd omdat het in een hygiënepakket zat met een nagelknipper en zelfs kinderspeelgoed werd afgewezen omdat het in een houten kist zat in plaats van in een kartonnen doos. Eén enkel item is genoeg om een hele vrachtwagen met levensreddend voedsel, water en medicijnen terug te sturen – terwijl slechts kilometers verderop kinderen in nood verkeren.  

Toxische stress 
Het geweld, verlies en de hongersnood zorgt voor extreme emotionele stress bij kinderen. Ouders vertellen ons dat hun kinderen zich geen toekomst meer kunnen voorstellen. “Kinderen zijn op,” beschrijft onze directeur Pim Kraan. “Er is geen gezondheidszorg, er is geen school, er is geen regelmaat, je staat alleen maar in de rij. Dat creëert toxische stress, als de stresslevels altijd buiten het raamwerk gaan en nooit terugveren, dan heeft dat consequenties, en dat is heel schadelijk voor jonge kinderen.” 

Ahmed*, een 37-jarige vader van één kind, werd vanuit Gaza-stad naar Rafah verdreven. Hij vertelt over de verschrikkingen onderweg: "We zijn op 25 maart naar het zuiden gevlucht. Onderweg naar Rafah zagen we kleine, vergane lichamen bij het Beidar-gebied. Onze kinderen zien dingen die geen enkel kind ooit zou moeten zien.” 

De feiten 
De oorlog in Gaza behoort tot de dodelijkste en meest destructieve in de recente geschiedenis en heeft geleid tot een lange lijst van ernstige schendingen van de rechten van kinderen: 

  • Kinderen in Gaza zijn door Israëlische strijdkrachten op een ongekend tempo gedood en verminkt. Meer dan 13.800 Palestijnse kinderen zijn gedood in Gaza, en 33 Israëlische kinderen zijn gedood door gewapende groepen bij de aanvallen van 7 oktober; 

  • Sinds 7 oktober zijn er minstens 725 kinderen gewond geraakt op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en zijn er 114 gedood; 

  • Alle kinderen in Gaza zijn blootgesteld aan traumatische ervaringen zoals dodelijk geweld, gedwongen ontheemding en ontbreken van medische zorg en voedsel;

  • De vernietiging van scholen en ziekenhuizen in Gaza is de norm geworden. Kinderen gaan al 6 maanden niet meer school. De meeste kinderen kunnen zelfs geen basisbehandeling of pijnbestrijding krijgen;  

  • Israëlische kinderen zijn ontvoerd en worden gegijzeld in Gaza. Daar worden ze naar verluidt blootgesteld aan geweld met blijvende gevolgen voor hun geestelijke gezondheid en welzijn. Daarnaast worden ten minste 460 Palestijnse kinderen willekeurig vastgehouden sinds 7 oktober. Onze partners vertellen over honger, mishandeling en onmenselijke behandeling van deze kinderen in detentiecentra; 

  • De helft van de bevolking heeft te maken met catastrofale voedselonveiligheid, en kinderen en gezinnen in het noorden van Gaza staan op het punt van hongersnood. 

Protest bij ministerraad 
Zoals bij alle kinderen, zijn we het als samenleving aan de kinderen in Gaza verplicht om ze een waardige toekomst te bieden - maar op dit tempo lopen ze het risico helemaal geen toekomst te hebben. Daarom protesteerden wij afgelopen vrijdag samen met Amnesty International, Care, Oxfam Novib, PAX, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes en The Rights Forum tijdens de ministerraad in Den Haag.  

We deden nogmaals een dringend beroep op de Nederlandse regering de druk op de Israëlische regering op te voeren om voedselhulp mogelijk te maken.  Wat is de speciale relatie die Nederland zegt te hebben met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit waard, nu we blijven zien dat hulpverlening onmogelijk wordt gemaakt? De druk op de Israëlische regering moet worden opgevoerd om een hongersnood af te wenden. 

Save the Children 
Wij roepen op tot een blijvend staakt-het-vuren en onbeperkte humanitaire toegang. Elke weigering van humanitaire hulp is een ernstige overtreding tegen kinderen. Het komt neer op collectieve bestraffing en is illegaal volgens het internationaal humanitair recht. 

Save the Children steunt sinds 1953 de Palestijnse kinderen die getroffen zijn door het aanhoudende conflict. Het team van Save the Children in het bezette Palestijnse gebied werkt dag en nacht om mensen in nood te ondersteunen en probeert op alle manieren hulp naar Gaza te krijgen.