Skip to main content
Vluchtelingenkamp Zuid-Soedan

7 crises die niet vergeten mogen worden

Dinsdag 21 Mei 2024

Op heel veel plaatsen in de wereld hebben kinderen elke dag dringend hulp nodig. Dat zien we in Gaza, maar ook in gebieden waar je minder over hoort en ziet. Acute crises verschijnen vaak maar even in de media en worden daarna snel weer vergeten. Wij werken in ongeveer 120 landen en zijn ook actief in de plekken die minder in het nieuws zijn. Dit zijn zeven vergeten crises. 

1. Jemen

Jemen

De oorlog in Jemen is al 9 jaar gaande. In het conflict strijden Houthi-rebellen, gesteund door Iran, tegen de overheid die gesteund wordt door Saudi-Arabië. Het conflict is het gevolg van jarenlange onderontwikkeling, slecht bestuur en ontevredenheid onder de bevolking. 80 procent van de bevolking (meer dan 24 miljoen mensen) in Jemen heeft humanitaire hulp nodig.  

In januari dit jaar werden verschillende schepen in de Rode Zee aangevallen door de Houthi-rebellen. De Britten en Amerikanen hebben tientallen Houthi-doelen in Jemen bestookt als reactie. Hierdoor waren verschillende hulporganisaties gedwongen om hun operaties (tijdelijk) op te schorten. Wij dringen er bij alle partijen op aan om prioriteit te geven aan diplomatieke kanalen boven militaire opties. 

In 2023 hebben wij 1,5 miljoen kinderen in Jemen gesteund met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en armoedebestrijding.  

2. Democratische Republiek Congo

DRC

De DRC, ofwel de Democratische Republiek Congo, wordt geconfronteerd met een van de ergste humanitaire rampen ter wereld, en kinderen betalen de hoogste prijs. Aanhoudende conflicten bedreigen het leven van kinderen, verdrijven miljoenen uit hun huizen en veranderen de scholen en speelplaatsen van kinderen in slagvelden. Het maakt kinderen ook uiterst kwetsbaar voor rekrutering door de strijdkrachten, ontvoeringen en seksueel geweld. 

Het land heeft ook te lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis, waarbij het toenemende zware weer leidt tot droogte en overstromingen die de gewassen verwoesten en het risico op ziekte-uitbraken vergroten. 14,5 miljoen kinderen lopen het risico om te sterven van de honger. 

Save the Children werkt sinds 1994 in de DRC. Vorig jaar hebben wij 1,1 miljoen kinderen bereikt met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en armoedebestrijding en kinderparticipatie.  

3. Cox’s Bazaar (Bangladesh)

BangladeshHet is zes jaar geleden dat er meer dan 700.000 Rohingya’s van Myanmar naar Bangladesh vluchtten. De meesten arriveerden in een staat van shock, verdriet en uitputting. Nu bereikt de humanitaire situatie een breekpunt. Zes jaar lang hebben kinderen van Rohingya-vluchtelingen geen onderwijs gehad en hebben ouders en verzorgers geen werk meer. 

Cox’s Bazar is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, met bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen, van wie de meesten nu al zes jaar in de kampen wonen. Veel gezinnen zijn afhankelijk van voedselrantsoenen om te overleven. Ze hebben toegang nodig tot veilig water en gezondheidszorg. 

Wij hebben vorig jaar 1,2 miljoen kinderen in Bangladesh bereikt met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en armoedebestrijding en kinderparticipatie.  

4. Haïti 

HaitiChronische instabiliteit, wrede dictaturen en natuurrampen hebben er in de afgelopen decennia voor gezorgd dat Haïti, officieel de Republiek Haïti, het armste land van Noord- en Zuid-Amerika is geworden. Bijna 60% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 

De afgelopen tijd is Haïti afgedaald in een kritieke staat van geweld en chaos. Meer dan een miljoen kinderen zitten vast in gebieden die worden gecontroleerd door gewapende groepen. Onze teams werken de klok rond om kinderen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze worden beschermd tegen schade, uitbuiting en misbruik. 

Vorig jaar hebben wij 192.000 kinderen gesteund met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en armoedebestrijding 

5. Soedan

SoedanEen jaar geleden begon het conflict tussen twee rivaliserende groepen in Soedan. Het Soedanese regeringsleger en een onafhankelijke paramilitaire strijdmacht voeren een bloederige strijd, waarbij de burgers het grootste slachtoffer zijn. De levens van miljoenen kinderen zijn verscheurd en voor altijd veranderd. Het is een jaar geweest van onvoorstelbaar verlies, van fysieke en emotionele problemen, en van wijdverbreide schendingen van de kinderrechten. 

Dit komt allemaal op het moment dat Soedan al te maken heeft met de ergste humanitaire crisis ooit. Ongeveer 25 miljoen mensen – van wie ruim 14 miljoen kinderen – hebben humanitaire hulp en steun nodig. 

Vorig jaar hebben wij 1,1 miljoen Soedanese kinderen bereikt met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming, armoedebestrijding en kinderparticipatie. 

6. Syrië 

SyrieNa twaalf jaar van brute conflicten in Syrië is de helft van de kinderen opgegroeid met niets anders dan conflicten en crises. Zelfs vóór de verwoestende aardbevingen in februari 2023 hebben ruim 15,3 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, waaronder 7 miljoen kinderen. Velen woonden in gebieden waar basisvoorzieningen vrijwel onbestaande zijn.  

Meer dan de helft van de bevolking is gedwongen hun huizen te ontvluchten, 6,8 miljoen van de mensen zijn momenteel intern ontheemd en 5,5 miljoen vluchtelingen zijn het land ontvlucht. Veel kinderen hebben ouders, broers en zussen of andere naaste familieleden verloren. Twee miljoen kinderen gaan niet naar school, waardoor ze basisvaardigheden en een beschermende omgeving missen. 

In 2023 hebben wij 854.345 kinderen bereikt met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en armoedebestrijding. 

7. Afghanistan

AfghanistanEr zijn twee jaren verstreken sinds de Taliban de controle over Afghanistan hebben herwonnen en de humanitaire crisis in het land blijft groot. 29,2 miljoen Afghanen hebben humanitaire hulp nodig. Daar bovenop wordt het land geteisterd door drie opeenvolgende jaren van droogte, waardoor ongeveer 20 miljoen Afghanen met ernstige voedselonzekerheid worden geconfronteerd. Hiervan bevinden zich 6 miljoen in de ‘noodfase’, wat betekent dat ze het risico lopen te sterven van de honger.  

Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan een derde (38,4%) van de ondervraagde kinderen in Afghanistan aan het werk is gezet om hun gezinnen te helpen het hoofd te bieden aan de stijgende niveaus van armoede en honger. Kinderen worden in gevaarlijke situaties gedwongen om zichzelf en hun gezinnen te onderhouden.  

Wij werken sinds 1976 in Afghanistan en hebben in 2023 868.241 kinderen bereikt met gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming en armoedebestrijding. 

Save the Children 
Save the Children is er wanneer een crisis toeslaat. Wij zijn er voor, tijdens en na een ramp. We werken in ongeveer 120 landen om kinderen de hulp te bieden die ze nodig hebben. Veiligheid, medische zorg, mentale hulp en onderwijs: allemaal dingen die kinderen niet in kunnen meenemen als ze een conflict- of rampgebied moeten ontvluchten. Daarom zijn wij er om de hulp te bieden die een persoon niet kan inpakken.