Skip to main content
ch11000537

9 jaar conflict in Jemen: steeds minder onderwijs

Maandag 25 Maart 2024

Na negen jaar conflict in Jemen gaan twee op de vijf kinderen, oftewel 4,5 miljoen, niet naar school. Dat blijkt uit ons nieuwe rapport. Wij roepen de autoriteiten op om deze uitdaging dringend aan te pakken.

Uit het rapport, genaamd 'Hanging in the Balance: Yemeni Children's Struggle for Education', blijkt dat een derde van de ondervraagde gezinnen in Jemen ten minste één kind heeft dat de afgelopen twee jaar met school is gestopt.

Armoede en geweld
Tweederde van de bevolking zit onder de armoedegrens door het aanhoudende geweld en de ingestorte economie in Jemen. Naar schatting is 14% (4,5 miljoen mensen) van de bevolking ontheemd. Ontheemde kinderen zijn twee keer zo kwetsbaar voor schooluitval. 

Het maandelijkse schoolgeld en de kosten van schoolboeken maken onderwijs voor velen onbereikbaar; 20% van de gezinnen geeft aan dat onderwijs onbetaalbaar is. Hani*, 48 jaar, is een leraar die vanwege de hoge kosten twee van zijn vier dochters van school moest halen. "De schoolkosten voor elk kind kunnen oplopen tot meer dan 25% van mijn salaris. Mijn salaris bedraagt 76.300 Riyals (ongeveer 45 euro), en dat is niet eens genoeg om het voedsel te dekken dat we nodig hebben."

Enorme gevolgen
Door de armoede moeten kinderen werken om geld te verdienen voor hun gezin. Dit is ook het geval bij Rami*, een 12-jarige jongen. "Hoe kan ik naar school gaan als ik weet dat we geen geld hebben en mijn broers en zussen eten nodig hebben? Ik moet van school gaan en gaan werken."

Als kinderen geen onderwijs krijgen, zijn de gevolgen heel groot. De impact op de kinderen en hun toekomst is diepgaand. Zonder onmiddellijk ingrijpen dreigt een hele generatie achter te raken. Hierdoor zal het herstel van het land op lange termijn alleen maar meer tijd kosten.

Save the Children
Daarom roepen wij de Jemenitische autoriteiten, instellingen en humanitaire actoren op om deze uitdagingen dringend aan te pakken. Dit omvat onder meer het inzetten voor een hernieuwd vredesproces, het waarborgen van de bescherming van scholen en studenten, het verhogen van de financiering voor onderwijs en het opschalen van geïntegreerde kinderbeschermingsinterventies.

Save the Children zet zich al meer dan 60 jaar in voor de ondersteuning van de kinderen in Jemen. Ons werk omvat gezondheids- en voedingsprogramma's, toegang tot onderwijs door middel van niet-formeel leren en lerarenopleidingen, inspanningen op het gebied van kinderbescherming en het versterken van de veerkracht van de gemeenschap met geld.