Skip to main content
ch11031383

Apocalyptische scènes in Gaza: “Totale minachting voor het menselijk leven”

Dinsdag 30 April 2024

Kinderen leven in hun eentje tussen het puin in de totaal verwoeste straten in Khan Younis, de op een na grootste stad in Gaza. Dat vertellen onze medewerkers die voor het eerst sinds het begin van de oorlog naar de stad terugkeren. 

Vóór de aanslagen en oorlog van 7 oktober in Gaza telde de stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook ruim 200.000 inwoners, waaronder ongeveer 100.000 kinderen. Nu is Khan Younis een spookstad, waar mensen in kleine aantallen terugkeren om de overblijfselen van hun eigendommen te beschermen of bezittingen terug te halen. 

Absolute wreedheid 
Sacha Myers, woordvoerder van Save the Children, is al ruim veertien jaar hulpverlener en heeft bij tientallen rampen gewerkt. Ze reisde deze maand met Karyn Beattie, teamleider van Save the Children in Gaza, naar Khan Younis om de schade te beoordelen, de toegang tot belangrijke gebieden te bepalen en het aantal mensen te tellen dat terugkeert. 

Sacha beschrijft de scènes als apocalyptisch: “Ik voelde me lichamelijk ziek. Dat was de reactie van mijn lichaam op het zien van deze absolute wreedheid, op deze totale minachting voor het menselijk leven. Ik ben in veel oorlogsgebieden en rampen geweest, maar ik ben nog nooit in een situatie geweest waarin, zover het oog reikt, elk gebouw puin is.”  

ch11031424

Hoe kun je niet boos zijn?  
Ze vertelt verder over de kinderen die ze tegenkwam: “Ik werd enorm getroffen door het aantal alleenstaande kinderen. Je rijdt door wat voelt als een lege straat en dan zie je plotseling kinderen uit het puin klimmen. Ik zag zoveel kinderen containers dragen, ik vermoed met water. Je kon zien dat de containers zwaar en moeilijk te hanteren waren voor de kleine kinderen. Het was aangrijpend en verschrikkelijk om zoveel kinderen alleen te zien, wetende hoe gevaarlijk het is om tussen het puin en half ingestorte gebouwen te zijn.” 
 
Verwoeste school

Ook Karyn Beattie, is geschrokken van de totale vernietiging.  “We zijn allemaal zo boos over wat er is gebeurd en de omvang van de schade. Hoe is het mogelijk om een ​​stad als deze met de grond gelijk te maken? En het zien van de totaal verwoeste scholen – met de gekleurde muurschilderingen aan de zijkanten – wetende dat er kinderen in zijn gedood. Hoe kun je niet boos zijn?” 

Onze oproep 
Ondanks de aanzienlijke uitdagingen blijven wij operationeel in het noorden van Gaza samen met een partner ter plaatse. Kinderen in Gaza staan nu in de overlevingsmodus en dit is enorm ingrijpend voor hun mentale welzijn. Wij doen er alles aan om hen te steunen, onder andere door mentale hulp. Maar de enige oplossing om deze kinderen nu de nodige en toereikende hulp te bieden, is een permanent staakt-het-vuren. Het ongekende geweld tegen de Palestijnse bevolking is eenvoudigweg niet te rechtvaardigen.