COP28: kinderen lijden extreme honger door klimaatverandering
Vandaag start de COP28, oftewel de 28e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Deze conferentie over klimaatverandering vindt plaats in Dubai en duurt t/m 6 december. Gesprekken tussen landen over dit onderwerp zijn meer dan nodig. Volgens onze laatste data-analyse werden namelijk meer dan 27 miljoen kinderen in 2022 gedreven tot honger en ondervoeding door extreme weersomstandigheden. Dat was een stijging van 135% ten opzichte van het voorgaande jaar.
De meeste landen waar weersextremen vorig jaar de belangrijkste oorzaak van honger waren, lagen in de Hoorn van Afrika, waarbij Ethiopië en Somalië ongeveer de helft van de 27 miljoen kinderen voor hun rekening namen.
Conflict en economische schokken
De 12 landen waar weersextremen de belangrijkste oorzaak waren van honger waren Angola, Burundi, Ethiopië, Irak, Kenia, Madagaskar, Malawi, Pakistan, Somalië, Tanzania, Oeganda en Zambia.
Jaarlijks leiden conflicten en economische schokken zelfs nog meer kinderen tot honger dan weersextremen. Conflicten waren vorig jaar de belangrijkste oorzaak van honger voor 117 miljoen mensen in 19 landen. IPC-gegevens onthulden ook een achtvoudige toename van het aantal mensen dat hongerlijdt door economische schokken in vijf jaar tijd, van 10 miljoen in 2018 naar ongeveer 84 miljoen mensen in 2022.
Onze oproep
Save the Children roept wereldleiders op COP28 op om actie te ondernemen om de klimaatcrisis te bestrijden. Daarbij moet worden geluisterd naar kinderen, want de kinderen hebben de toekomst in handen. De klimaatfinanciering moet worden verhoogd voor klimaataanpassing en het verstrekken van hulp bij verlies en schade door het klimaat. Regeringen moeten de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau.
Ook roepen wij leiders op om de onderliggende oorzaken van acute voedselonzekerheid aan te pakken, zoals conflicten, ongelijkheid en een gebrek aan veerkrachtige systemen voor gezondheid, voeding en sociale bescherming.