Skip to main content
gaza

De levens van een miljoen kinderen in Gaza hangen aan een zijden draadje

Maandag 23 Oktober 2023

Een miljoen kinderen in Gaza hebben vrijwel geen toegang tot essentiële gezondheidszorg. Wij vragen premier Rutte, die vandaag Israël bezoekt en premier Netanyahu en President Abbas spreekt, dan ook dringend de noden van kinderen te bespreken.

Een miljoen kinderen in Gaza hebben vrijwel geen toegang tot essentiële gezondheidszorg. Wij vragen premier Rutte, die vandaag Israël bezoekt en premier Netanyahu en President Abbas spreekt, dan ook dringend de noden van kinderen te bespreken.

Een Humanitair staakt het vuren is nu nodig om kinderlevens te redden.

Het sterftecijfer in Gaza, buiten de directe slachtoffers van het conflict, is gestegen door het aanhoudende geweld dat ziekenhuizen, ambulances en gezondheidswerkers treft en stroomuitval veroorzaakt in een gezondheidssysteem dat al 16 jaar verzwakt is door de blokkade. 

Onmogelijke keuzes
Artsen worden gedwongen om onmogelijke keuzes te maken, door de omvang van de noodsituatie en het gebrek aan medische voorraden. Ze zijn gedwongen operaties uit te voeren op ziekenhuisvloeren, vaak zonder verdoving, en moeten lijkzakken in ijskarretjes opslaan omdat mortuaria en begraafplaatsen geen ruimte meer hebben. Om de spoedeisende hulp operationeel te houden, worden essentiële procedures zoals dialyse mogelijk binnenkort stopgezet.  

Sinds het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden op 7 oktober escaleerde, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 59 aanvallen op de gezondheidszorg in Gaza gedocumenteerd, waarbij 26 ziekenhuizen en andere gezondheidszorgfaciliteiten werden beschadigd. Vier ziekenhuizen in het noorden van Gaza functioneren niet meer als gevolg van de schade. 

Dit, in combinatie met een gebrek aan elektriciteit en bevoorrading, heeft geleid tot de sluiting van meer dan 60% van de eerstelijnsgezondheidszorgvoorzieningen op een moment dat ze het hardst nodig zijn. 

2.000 kinderen overleden
Volgens het Ministerie van Gezondheid in Gaza zijn er sinds het begin van de escalatie ongeveer 4.232 kinderen gewond geraakt en zijn er meer dan 2.000 kinderen om het leven gekomen.

Op 17 oktober werd een ziekenhuis in het noorden van Gaza getroffen, waarbij honderden mensen omkwamen, waaronder veel vrouwen en kinderen die schuilden voor de luchtaanvallen. 

Shireen*, een medewerker van Save the Children in Gaza, zei: "Ik beweeg me tussen verschillende plaatsen die 'veilig' zouden moeten zijn. Ik heb ouderen, gehandicapten en mensen met speciale behoeften gezien die ons smeekten om bij hen te blijven. Ze waren hulpeloos. Ik had geen andere keuze dan te vluchten. De situatie is wanhopig. De schuilplaats waar ik ben zou 300 mensen moeten huisvesten - er zijn nu 25.000 mensen. Ik heb water - ik wil het delen, maar hoe kan ik het wel aan de ene geven en niet aan ander?" 

Niet nieuw
Zelfs vóór de bombardementen en het beleg op Gaza werd de toegang tot levensreddende gezondheidszorg voor kinderen al belemmerd door een 16 jaar durende blokkade. 

Onderzoek van Save the Children toonde eerder al aan dat in de eerste zes maanden van 2023 bijna 400 kinderen in Gaza - ten minste twee kinderen per dag - geen toestemming kregen om naar de Westelijke Jordaanoever te gaan voor kritieke gezondheidszorg, waardoor ze geen toegang hadden tot levensreddende operaties of dringende medicijnen.