Skip to main content
Gezondheidswerker in Soedan

Een brief van een arts in een van onze gezondheidsklinieken in Soedan

Dinsdag 11 Juni 2024

Dr. Ali* werkt al zes jaar als arts bij Save the Children in Soedan. Op 25 mei 2023 werd er een granaat in zijn huis werd gegooid en raakten vijf van zijn familieleden gewond. Ali werd hierdoor gedwongen zijn gezin in veiligheid te brengen. In een brief schrijft hij hoe hartverscheurend het conflict in Soedan is.  

Ik heb de afgelopen zes maanden als arts gewerkt en vrijwilligerswerk gedaan in El Fasher in Soedan, waar ik 's nachts, in het weekend en op feestdagen werkte. 

De explosie 
Ik dacht dat het conflict niet lang zou duren. Ik hoopte dat alles weer normaal zou worden en dat mijn familie en ik veilig zouden zijn. Toen op een avond, amper een maand na het begin van het conflict, een explosief ons huis binnenviel tijdens een van de veldslagen. Vijf van mijn familieleden, waaronder mijn ouders, raakten gewond. Ik was geschrokken, verdrietig en boos. 

Gelukkig slaagde ik erin een behandeling voor mijn gewonde familieleden te vinden en maakte ik een plan om hen het land uit te krijgen. Ze bevinden zich nu op een veilige locatie in het buitenland. De hele ervaring was buitengewoon traumatiserend voor mij en mijn familie. Gelukkig kreeg ik steun van de psycholoog van Save the Children, die mij heeft geholpen het trauma te verwerken. Ik kan nu weer doorgaan met mijn werk en andere mensen helpen. 

Granaatscherven 
Als vader breekt mijn hart als ik zie hoe moeders hun gewonde kinderen vasthouden. Vorige maand behandelde ik een zesjarig meisje nadat een explosief in haar huis was afgegaan en de granaatscherven in haar buik waren gekomen. Ze had zoveel pijn en haar ouders maakten zich ernstig zorgen. Mijn collega-artsen en ik slaagden erin een spoedoperatie uit te voeren om de granaatscherven te verwijderen en na een week op de afdeling was ze voldoende hersteld om te worden ontslagen. 

De gruwelijke ervaring van het meisje deed me denken aan mijn eigen ervaring. Helaas gebeuren er in El Fasher dagelijks zulke incidenten, waardoor ziekenhuizen overspoeld worden met gewonde patiënten, waaronder veel kinderen. 

Mobiele gezondheidskliniek 
Samen met mijn collega’s runnen we een mobiele gezondheidskliniek voor ontheemden in El Fasher en ondersteunen we zeven gezondheidsfaciliteiten met gratis diensten op het gebied van medicijnen, gezondheidszorg en voeding. 

Door de extreme gevechten in de stad sluit het een na het andere ziekenhuis. Er zijn uitgebreide plunderingen van ambulances en gezondheidsklinieken, onder meer in kinderziekenhuizen.  

Vrede 
El Fasher is een belangrijk knooppunt voor humanitaire operaties in heel Darfur en speelt een centrale rol in de aanvoerroutes. Een verdere escalatie van het geweld zal verschrikkelijke gevolgen hebben voor gezinnen die dringend behoefte hebben aan voedsel, water en gezondheidszorg. We hebben vrede nodig in El Fasher en Soedan.