Skip to main content
ch11031385

Een gedwongen evacuatie uit Rafah zal dodelijke gevolgen hebben

Maandag 6 Mei 2024

Het bevel van het Israëlische leger aan de burgerbevolking om te vertrekken naar de zogenaamde ‘humanitaire zone’ in Al-Mawasi brengt het leven van meer dan 600.000 kinderen in gevaar. Onze hulpverlening zal ernstig worden belemmerd of zelfs helemaal onmogelijk worden. Alles wordt momenteel via Rafah gecoördineerd, daar zijn de opslagruimtes, voertuigen, kantoren en accommodaties van hulporganisaties zoals wij.  

De Israëlische autoriteiten informeren de hulporganisaties helemaal niet over wat er staat te gebeuren. Er is geen goede manier om al die burgers te evacueren en te beschermen.  

Wegkijken kan niet meer 
“Wekenlang waarschuwen we dat er geen haalbaar evacuatieplan bestaat om burgers rechtmatig te verdrijven en te beschermen,” vertelt Inger Ashing, directeur van Save the Children International. “Al wekenlang waarschuwen we voor de verwoestende gevolgen die dit zal hebben voor. Wekenlang roepen wij op tot preventieve actie. In plaats daarvan heeft de internationale gemeenschap de andere kant op gekeken. Nu kunnen ze niet meer wegkijken.”  

“We hadden al geen woorden meer om te beschrijven hoe verschrikkelijk de situatie in Rafah is, maar dit volgende hoofdstuk zal het naar onbeschrijfelijke nieuwe niveaus tillen. Meer dan de helft van de bevolking van Gaza is naar Rafah gevlucht omdat de Israëlische autoriteiten dit zeiden. Nu kunnen ze nergens heen. Velen zijn gewond, of gewoon te oud, ziek of zwak om opnieuw te vluchten. Gezinnen proberen wanhopig te voorkomen dat hun kinderen verhongeren. De aanstaande inval zal gevolgen hebben voor de toegang van kinderen tot voedsel, water en medische zorg op het moment dat ze die het meest nodig hebben.” 

Bijna geen mogelijkheid tot hulpverlening  
Onze hulpverlening wordt georganiseerd vanuit Rafah. Dat is de enige plek waar wij onze hulpverlening en hulpverleners de grens over kunnen krijgen. Het is nu volstrekt onduidelijk hoe dit voortgezet kan worden. 

 Er is geen veilige plek in Gaza, en onder de huidige beperkingen kunnen mensen nergens toegang krijgen tot de basisvoorzieningen die nodig zijn om te overleven. Het onder dwang verdrijven van mensen uit Rafah en het verder verstoren van de hulpverlening zal waarschijnlijk het lot van veel kinderen bezegelen. 

Onze oproep 
Wij roepen alle landen op om nu in actie te komen om burgers te beschermen en wreedheden in Rafah te voorkomen. De regering van Israël moet zich houden aan het verbod op gedwongen deportatie van burgers. Ze moeten burgers voorzien van essentiële levensbehoeften. Nu meer dan ooit hebben we een onmiddellijk, definitief staakt-het-vuren nodig. Er is zoveel meer dat kan en moet worden gedaan om de levens van kinderen te redden.