Eén op de vier huishoudens in Gaza in levensbedreigende fase van voedseltekort
Save the Children is bang dat er duizenden kinderen van honger zullen omkomen. Het is nog nooit voorgekomen dat de hele bevolking van een gebied in zo’n kort tijd voedselonzeker is geworden. Er zijn nu meer dan 337.000 kinderen jonger dan vijf jaar in Gaza en er zijn 155.000 zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Zij zijn het meest kwetsbaar.
Kinderen die ondervoed zijn, hebben een grotere kans om te sterven aan veelvoorkomende ziekten zoals diarree en longontsteking, zeker nu de gezondheidszorg in Gaza op instorten staat.
Nieuwe cijfers van het Integrated Food Security Phase Classification (IPC) die gisteren gepubliceerd werden, wijzen uit dat één op de vier huishoudens in Gaza in de levensbedreigende fase van voedseltekort verkeert. De overige huishoudens hebben ook ernstige voedseltekorten, maar kunnen het nog wel iets langer uithouden.
Dodelijkste vorm van ondervoeding
Op basis van de nieuwe analyse vreest Save the Children, dat als het huidige beleg en de bombardementen aanhouden, duizenden kinderen dreigen te sterven van de honger en aanverwante ziekten. Ten minste 7.685 van deze kinderen zijn zo ernstig vermagerd dat ze – als ze geen bijvoeding krijgen – kunnen overlijden.
Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland: "Opzettelijk kinderen de toegang ontzeggen tot levensreddend voedsel en andere diensten en goederen te ontzeggen, schendt het internationaal humanitair recht. Je kunt niet steeds maar meer meer mensen in een steeds kleiner gebied duwen die niet over de basisvoorzieningen beschikken om in leven te blijven. Dat kun je zien als een oorlogsmisdaad. Het is een morele plicht en een wettelijke verplichting van de internationale gemeenschap om dit te voorkomen."
Keerpunt
Jason Lee directeur van Save the Children in de Bezette Palestijnse Gebieden: “We staan op een keerpunt, het tekort aan voedsel neemt catastrofale proporties aan. Tenzij de Israëlische regering onmiddellijk het beleg op humanitaire hulp en goederen opheft, zal een generatie kinderen in Gaza, die voortdurend gebombardeerd worden, ook op de lange termijn de gevolgen van ernstige ondervoeding ondervinden. Velen zullen simpelweg niet overleven.”
Met het uur minder eten en drinken
In het noorden van Gaza woont nog steeds een aanzienlijk aantal burgers woont, waaronder mensen die niet konden vluchten, zoals ouderen en mensen met een handicap.
De toegang tot voedsel en water in Gaza wordt met het uur minder. Boerderijen en bakkerijen functioneren nauwelijks vanwege de voortdurende belegering en beschietingen. Zelfs al voor de oorlog waren er mensen afhankelijk van voedselhulp, nu kon slechts 15,4% van die hulp geleverd worden. Mensen staan dagenlang in de rij voor een noodrantsoen eten.
Gevolgen op korte en lange termijn
De gezondheidszorg in Gaza staat al aan de rand van de afgrond: minder dan een derde van de ziekenhuizen functioneert slechts gedeeltelijk en is volledig overstelpt met zieke en gewonde burgers. Door de toenemende honger lopen duizenden kinderen het risico op groeiachterstand en een groter risico op ziekten, zonder dat ze behandeld kunnen worden.
Elk gebruik van uithongering als oorlogsmethode zal dodelijke gevolgen hebben voor kinderen. Maar ook de kinderen die overleven kunnen te maken krijgen met ernstige gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals bijvoorbeeld schade aan de ontwikkeling van hun hersenen. Meisjes die zelf ooit ondervoed waren, hebben meer kans om ondervoede zwangere vrouwen te worden, met een verhoogd risico op groeistoornissen bij hun pasgeboren baby's.
Save the Children roept op tot een onmiddellijk en definitief staakt-het-vuren en roept de Israëlische regering op om het beleg van Gaza op te heffen, de ongehinderde levering van humanitaire hulp toe te staan, basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit te hervatten en de doorgang voor commerciële vrachtwagens te hervatten.