Skip to main content
ch196179

Een rij voor levensreddend voedsel werd een rij voor de dood

Vrijdag 1 Maart 2024

Volgens onze bronnen zijn gisteren minstens 104 mensen omgekomen en 760 mensen gewond geraakt, terwijl ze in de rij stonden om meel te bemachtigen in Gaza. Ouders die aan het wachten waren om voedsel te krijgen voor hun kinderen die verhongeren.

Pim Kraan sprak hierover gister in het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. “Wat wij weten is dat mensen samenkwamen rond vrachtauto’s waar voedsel in zat. Dat daar vervolgens op geschoten wordt, is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Burgers kunnen geen levensreddende hulp worden ontzegd, of worden gedood terwijl ze proberen hulp te krijgen. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar wat er is gebeurd.

Kleineergedrag
We hebben nu in 5 maanden tijd slechts 93 vrachtauto’s Gaza in kunnen krijgen. Een gemiddelde vrachtauto moet 6 keer worden overgepakt, voordat het Gaza binnen wordt gelaten. Vrachtwagens worden om kleine redenen afgekeurdbijvoorbeeld omdat tenten worden geleverd met stokken en omdat dadels niet ontpit zijnVan dit kleineergedrag hebben we melding gedaan bij de Nederlandse regering,” vertelt onze directeur. “Dit houdt de hulp enorm op. Als we adequate hulp willen verlenen aan de 1,7 miljoen ontheemden, dan moeten daar duizenden vrachtauto’s per dag naartoe brengen.”

550.000 mensen in Gaza lijden aan acute ondervoeding. 90% van de kinderen lijdt aan infectieziekten zoals diarree. Mensen doen er alles aan om aan voedsel te komen. Samen met andere hulporganisaties van de Dutch Relief Alliance hebben we een gesprek gehad met de Mark Rutte. We hebben aangegeven dat er ongehinderde toegang moet zijn voor goederen én hulpverleners. We hebben de regering gevraagd dit onder de aandacht te brengen bij de Israëlische regering. 

Onpartijdig onderzoek
Jason Lee, directeur van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden, zei: “De berichten die naar voren komen zijn meer dan verschrikkelijk. Een rij voor levensreddend voedsel werd een rij voor de dood. Terwijl kinderen sterven door gebrek aan voedsel, sterven hun ouders terwijl ze proberen het te bemachtigen. Er moet onmiddellijk een onpartijdig onderzoek komen naar wat er is gebeurd, en er moeten maatregelen worden genomen om de naleving van het internationaal humanitair recht te garanderen. Het kan niet zo zijn dat levensreddende hulp wordt ontzegd, of dat burgers worden gedood terwijl ze proberen hulp te krijgen.