Skip to main content
Gaza illustration showing pregnant mother fleeing from conflict scene, by Andrés Landazabal

Gaza: 10.000 kinderen gedood in 100 dagen oorlog

Vrijdag 12 Januari 2024

Meer dan 10.000 kinderen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen en grondoperaties in Gaza in 100 dagen van geweld, volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Bovendien zijn er duizenden vermisten, vermoedelijk begraven onder puin.

De laatste gegevens van het Ministerie van Gezondheid in Gaza laten zien dat meer dan 10.000 van de 1,1 miljoen kinderen in Gaza - of 1% van de totale kinderbevolking - zijn gedood sinds een aanval op Israël op 7 oktober en de aanval op Gaza die daarop volgde.  40% van de dodelijke slachtoffers in Gaza zijn minderjarig.

Kinderen in Gaza die het geweld overleven ondergaan grote verschrikkingen waaronder blijvend letsel, brandwonden, ziekte, onvoldoende medische zorg, ondervoeding en het verlies van hun ouders en andere dierbaren. Ze zijn gedwongen het geweld te ontvluchten, vaak herhaaldelijk, zonder een veilige plek om naar toe te gaan en worden geconfronteerd met de terreur van een onzekere toekomst. Ongeveer 1.000 kinderen in Gaza hebben één of beide benen verloren. Bij velen van hen zijn deze zonder verdoving geamputeerd en zij zullen een leven lang medische zorg nodig hebben. 

Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland: ‘Israëlische autoriteiten ontzeggen kinderen in Gaza de toegang tot levensreddend voedsel en diensten. Het gebrek aan voldoende voedsel, water en medicijnen maakt het voor kinderen in Gaza bijna onmogelijk om te overleven.’