Overslaan en naar de inhoud gaan

Afgelopen maandag vond het gesprek tussen premier Schoof, minister Veldkamp en verschillende maatschappelijke organisaties plaats, over de situatie in de Bezette Palestijnse gebieden. Wij kijken uiterst kritisch terug op dit gesprek en zijn teleurgesteld in het gebrek aan daadkrachtige stappen van de Nederlandse overheid.  

We hebben het kabinet ter verantwoording geroepen samen met Amnesty International, PAX, Oxfam Novib en Artsen zonder Grenzen. De ontmoeting kwam mede tot stand door onze diepe zorgen over het falende Nederlandse beleid ten aanzien van de situatie in de Bezette Palestijnse gebieden. 

Samen vormden we een krachtig, eensgezind front. We waren helder in onze communicatie en scherp in onze eisen: 

  • Waarom veroordeelt Nederland de voortdurende oorlogsmisdaden van Israël niet? 

  • Waarom wordt het internationaal humanitair recht selectief toegepast? 

  • Waarom wordt de Nederlandse Grondwet – die het bevorderen van de internationale rechtsorde voorschrijft – genegeerd? 

Een beschamende staat van dienst 

Nederland staat internationaal steeds verder buitenspel als het gaat om mensenrechten en internationaal recht. Dit is waar het kabinet zich volgens ons aan heeft schuldig gemaakt: 

  • Het structureel tegenwerken van VN-resoluties voor een staakt-het-vuren. 

  • Het weigeren van een passende diplomatieke ontvangst voor VN-rapporteur Francesca Albanese, die door rechtse Kamerleden zelfs werd weggezet als ‘terroristenleider’. 

  • Het openlijk sluiten van militaire deals met Israël en het bestellen van ruim 1 miljard euro aan Israëlische wapens na 7 oktober. 

  • Het negeren van instructies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) inzake genocidepreventie. 

  • Het schenden van het Kinderrechtenverdrag, het Nederlandse wapenexportbeleid en diverse internationale verdragen. 

  • Nederland zet de financiering aan UNRWA stop, maar geeft wél een podium aan COGAT – een onderdeel van het Israëlische leger en medeverantwoordelijk voor de onderdrukking – als 'expert' in het parlement. Nederlandse ngo’s, die opkomen voor mensenrechten, worden ondertussen buitengesloten van datzelfde debat. 
     

De publieke stem klinkt luid en duidelijk 

Samen met het Nederlandse publiek zijn we in actie gekomen. Meer dan 300.000 burgers stuurden een protestkaart naar de premier. Onze boodschap bereikte via sociale media miljoenen mensen. Ook steunden we de moedige ambtenaren van o.m. Buitenlandse Zaken, die al 1,5 jaar protesteren voor hun eigen ministerie – een actie waarbij we met drie openbare speeches betrokken waren. 

In het gesprek met premier Schoof overhandigden wij onze richtlijn ‘Bescherm Kinderen in Conflicten’, ontwikkeld door het accountability-team van Save the Children Nederland, in samenwerking met onze kantoren in Genève en New York. Deze is tevens gedeeld met het ministerie en diplomatieke missies wereldwijd. 

“Waar ligt uw rode lijn?” 

Na de gruwelijke dood van 15 hulpverleners in Gaza – begraven in een massagraf, samen met hun voertuigen – wilden wij weten: als internationaal recht de rode lijn was, waarom is die lijn nu niet getrokken? 

De premier weigerde die lijn te trekken. 

Persconferentie en gevolgen 

De persconferentie na het gesprek met de premier, vond plaats te midden van een nieuwe aanval op journalisten in Gaza. Dit was exact op het moment dat de VN de wereld opriep: doe alles wat in je macht ligt om het Palestijnse volk te redden. In Nederland weigerde het kabinet hiernaar te luisteren. 

Blijf met ons strijden voor rechtvaardigheid. Voor het recht van kinderen op bescherming. Voor internationale solidariteit. Voor de rechtsorde. 

Trek met ons die lijn. 


NB: Save the Children heeft sinds 7 oktober 2023 altijd de gruweldaden van Hamas veroordeeld en gepleit voor de onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden. Ook pleiten wij voor een onmiddellijk einde aan alle gewelddadigheden.  

 

Gerelateerde berichten