Skip to main content
Kpemeh en Kuji

Goed nieuws: kindhuwelijken verboden in Sierra Leone

Vrijdag 5 Juli 2024

Afgelopen dinsdag heeft de president van Sierra Leone een historische wet afgekondigd: trouwen met een kind onder de 18 jaar wordt verboden. Dit nieuws komt na een grote campagne van Save the Children die samen met kinderen actievoerde om kindhuwelijken te criminaliseren.  

Sierra Leone heeft een van de grootste aantallen kinderhuwelijken, vroege zwangerschappen en moedersterfte ter wereld: ongeveer een derde van de meisjes trouwt voordat ze achttien zijn en nog een derde bevalt voor hun negentiende levensjaar.  

Actievoeren helpt 
Eerder dit jaar vertelde de negentienjarige Kuji*, een campagnevoerder bij Save the Children, hoe ze erin slaagde het huwelijk van haar vijftienjarige nicht Kpemeh* tegen te houden en haar te steunen om weer naar school te gaan. Dit leidde ertoe dat Kpemeh ook trainde om actievoerder bij Save the Children te worden. Samen met haar nicht bracht ze succesvol de campagneboodschap over bij alle hoofden in hun provincie in het oosten van Sierra Leone.   

Kpemeh vertelt dat actievoeren helpt: “Meisjes onder de achttien zouden niet moeten trouwen. Telkens wanneer ik deze boodschap deel, luisteren mensen en veranderen ze van gedachten.” 

De wet maakt huwelijken voor kinderen onder 18 jaar strafbaar en voorziet in vergoedingen voor slachtoffers van kindhuwelijken en meisjes die zwanger worden in zo’n huwelijk. Overtreders worden gestraft en slachtoffers worden gegarandeerd dat ze toegang tot onderwijs krijgen.  

 

Historisch moment 
Onze directeur, Pim Kraan, is heel blij met de ontwikkelingen: “Dit is een historisch moment en een buitengewone prestatie voor kinderen in heel Sierra Leone die zijn opgekomen voor hun rechten.”  

“Meisjes die jong getrouwd zijn, worden niet alleen beroofd van hun kindertijd, ze worden ook beroofd van hun toekomst. Ze ervaren levenslange schade aan hun fysieke en mentale gezondheid; worden uitgesloten van kansen om te leren, groeien, spelen en ontwikkelen; buitengesloten van toekomstige educatieve en economische kansen. Kinderen zijn nu opgestaan ​​en zeggen: ‘Geef ons onze toekomst terug.’ En dankzij hen zal dit een nieuwe realiteit zijn voor bijna vier miljoen kinderen in Sierra Leone.” 

Save the Children 
Naast het trainen van kinderen in heel Sierra Leone, heeft Save the Children samengewerkt met First Lady Fatima Maada Bio, het Ministerie van Gender- en Kinderzaken en andere organisaties om kinderhuwelijken in het land te beëindigen. 

Save the Children werkt sinds 1999 in Sierra Leone, aanvankelijk gericht op gezinshereniging tijdens de oorlog. De belangrijkste aandachtsgebieden van de organisatie zijn nu de rechten en bescherming van kinderen, onderwijs en gezondheidszorg.