Skip to main content
Speaking Minds

Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid met Speaking Minds

Woensdag 3 Januari 2024

Met ons programma Speaking Minds kunnen jongeren input geven aan een gemeenteraad over armoede, klimaat en seksuele diversiteit. Goeree-Overflakkee kwam voor het eerst met een gezondheidsvraag. Praktisch opgeleide jongeren beantwoordden deze met maar liefst 14 adviezen. 

Ongezond eten en drugs zijn vaak aantrekkelijk voor jongeren en dus een uitdaging voor gemeentes om te bestrijden. Goeree-Overflakkee heeft nog een extra uitdaging: veel jongeren op het eiland roken en drinken alcohol. De gemeente wilde deze uitdagingen aangaan met input van jongeren zelf. “We hoorden wel van jongeren dat ze weinig te doen hebben op het eiland. Maar dan willen we ook graag horen wat zij als oplossing zien en hoe dit hun gezondheid kan bevorderen en ze dus actief mee laten denken,” vertelt Ferry de Koning. Hij probeert jongeren een gezonde omgeving te bieden als projectleider van het gemeentelijke project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.  

Jongeren actief laten meedenken 
‘Wat hebben jullie nodig, zodat jullie je vrije tijd gezond doorbrengen?’ 

Zestig derdejaarsleerlingen van het VMBO van RGO Beroepscampus uit Middelharnis gingen met deze vraag aan de slag. Ze hoorden van rolmodellen hoe sport je leven op een goede manier kan beïnvloeden en van ervaringsdeskundigen hoe alcohol en drugs je leven kunnen verwoesten. Ook beleidsmedewerkers kwamen langs om door de jongeren het hemd van het lijf gevraagd te worden. De jongeren gingen op hun beurt langs bij het jongerencentrum in de buurt, googelden wat de gemeente al doet om mensen op het eiland gezond te houden en deden een quiz. Dat de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, verbaasden ze het meest. 

Van meer sporttoestellen buiten tot een nieuwjaarsduik 
Met al deze opgedane ervaringen en kennis, bedachten ze een advies. Deze presenteerden ze op het op het gemeentehuis. Meer sporttoestellen buiten, korting op sportabonnementen en fruit op school waren adviezen die voorbijkwamen. De jongeren willen graag meer activiteiten, zoals bijvoorbeeld een uitgebreide nieuwjaarsduik. Want als er meer te doen is op het eiland, hebben jongeren minder behoefte aan alcohol of drugs, is het idee. Peter, Kyano en Mitchel van 14 en 16 jaar pleitten zelfs voor werkklusjes via school onder de slogan: meer werken, minder drugs. 

Wethouder van Putten was het roerend met de jongeren eens. “Sportscholen goedkoper maken: daar moeten we inderdaad wat mee. Want de grondwet verplicht de overheid zelfs om te zorgen voor genoeg activiteiten en sportfaciliteiten.” 

Frisse en inspirerende ideeën voor de gemeente 
“Nieuwe perspectieven en frisse ideeën komen tot leven wanneer jongeren niet alleen gehoord worden, maar actief betrokken zijn bij het vormgeven van de wereld om hen heen,” zegt Ferry. Samen met collega Willeke was hij in de klas aanwezig toen de jongeren hun adviezen bedachten. Zo konden ze tussentijds al feedback geven. “Ik vind de contacten met jongeren tijdens de lessen en hun ideeën heel inspirerend,” vertelt Willeke.  

Nu is het aan Goeree-Overflakkee om ook iets met de adviezen te gaan doen. Daar gaat de gemeente met hulp van Speaking Minds nu mee aan de slag.