Skip to main content
Sita werkt in een baksteenfabriek

Grote bedrijven worden verplicht rekening te houden met kinderrechten

Vrijdag 24 Mei 2024

Grote bedrijven die actief zijn in de Europese Unie moeten rekening houden met de rechten van kinderen, niet alleen in Europa maar in hun wereldwijde toeleveringsketens. Dat heeft de EU vandaag besloten. Ministers van de 27 EU-lidstaten namen een baanbrekende wet verantwoord ondernemen aan: de CSDDD. Als bedrijven zich niet houden aan het kinderrechtenverdrag krijgen zij te maken met boetes.

Door deze nieuwe wet kunnen kinderen een bedrijf voor de rechter slepen als ze negatief zijn beïnvloed door de acties van dat bedrijf. Zelfs als het kind buiten de EU woont.

Wat het inhoudt
De wet is van toepassing op grote bedrijven in de EU met meer dan 1.000 werknemers en een omzet van meer dan 450 miljoen euro. De nieuwe richtlijn is juridisch bindend en zal de komende twee jaar opgenomen worden in de nationale wetten van alle EU-lidstaten.

In de bijlage van de wet is ook het VN-Kinderrechtenverdrag opgenomen, iets waarvoor Save the Children heeft gepleit. Dit betekent dat bedrijven bij hun onderzoek (due diligence) naar risico’s voor milieu en mensenrechten ook moeten letten op de rechten van kinderen. Wij hebben ons al meer dan twee jaar ingezet om ervoor te zorgen dat de wet de rechten van kinderen zo goed mogelijk beschermt.

Het belang
De wet is heel belangrijk voor kinderen omdat bedrijven nu verplicht zijn om rekening met hen te houden. Hiervoor deden ze dit alleen op vrijwillige basis, waardoor het vaak niet gebeurde. Nu kunnen bedrijven worden bestraft als ze kinderrechten niet serieus nemen. 

In het VN-Kinderrechtenverdrag, waarvan de basis is geschreven door oprichter van Save the Children Eglantyne Jebb, staat onder andere dat kinderarbeid verboden is (ART. 32) en dat kinderen niet uitgebuit mogen worden (ART. 36).

Miljoenen kinderen over de hele wereld hebben te maken met extreme weersomstandigheden, armoede en conflicten. Dit bedreigt hun veiligheid, welzijn en toekomst. Het is daarom belangrijk dat ook bedrijven een rol spelen bij het handhaven van kinderrechten.