Hoe honger als wapen wordt gebruikt in Gaza
Meer dan 1,8 miljoen mensen in Gaza lijden honger. Hoewel verschillende hulporganisaties klaar staan om humanitaire hulp te bieden, wordt dit structureel geweigerd door Israël. Dit gaat in tegen het humanitair recht.
Er zijn verschillende redenen om honger als oorlogswapen te gebruiken.
Mensen worden zwakker en kunnen daardoor moeilijker weerstand bieden bij een fysieke strijd.
Het zorgt niet alleen voor fysieke, maar ook mentale schade. Het creëert wanhoop onder de bevolking. Hierdoor zijn ze ook eerder geneigd om de tegenpartij te geven wat ze willen.
Gebieden worden ontvolkt. Mensen proberen te vluchten naar plekken waar wel eten is, of sterven van de honger.
Dit gaat allemaal in tegen het humanitair recht, omdat burgers hier het slachtoffer zijn.
De situatie in Gaza
Het is voor de inwoners van Gaza steeds moeilijker om aan eten te komen. Het Israëlische leger weigert structureel vrachtwagens met hulpgoederen, waaronder voedsel en water. Gaza, als afgesloten gebied, is afhankelijk van deze toevoer van buitenaf.
De redenen van weigering zijn, volgens ons, vaak ongegrond. Bijvoorbeeld omdat het in een houten kist zit, of omdat er een slaapzak met rits in een noodhulppakket zit. Op het moment dat een soldaat bezwaar maakt tegen één item, mag de hele vrachtwagen niet meer naar binnen.
Ongeveer 130.000 kinderen jonger dan 10 jaar zitten al 50 dagen vast in het noorden van Gaza, zonder toegang tot voedsel of medische zorg. Het gebied is volledig afgesloten voor hulpverleners, ondanks dringende waarschuwingen voor een dreigende hongersnood. Wij hadden voedselpakketten voor 5.000 gezinnen gereed om te bezorgen in het noorden van Gaza, maar al meer dan zeven weken wordt ons de toegang tot het gebied ontzegd. Inmiddels is de hulp nu in zuidelijk Gaza uitgedeeld.
Onze oproep
Wij eisen dat een onafhankelijke partij de hulpkonvooien controleert, zodat kinderen in Gaza de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben. Niemand zou mogen lijden onder honger.