Skip to main content
Anton

Hoe wij hulp bieden in Oekraïne tijdens de wintermaanden

Maandag 8 Januari 2024

Families in Oekraïne maken zich klaar voor een koude winter, te midden van aanvallen vanuit Rusland. Save the Children biedt hulp op maat, zodat de gezinnen op een passende manier de wintermaanden zullen doorkomen. 

Het huis van de driejarige Anton*, waar hij samen met zijn oma, broertje en twee ooms woont, was zwaar beschadigd door luchtaanvallen vanuit Rusland. De bovenste verdieping was volledig weggevaagd. Het huis was zo niet leefbaar, zeker niet in de winter. Save the Children heeft geholpen bij de renovaties. “Zonder de hulp van Save the Children was alles veel langzamer gegaan,” vertelt oma Liubov* (51). 

Black-outs
Door black-outs is het voor families nog moeilijker om de winter door te komen. De stroomuitval dwingt tot creativiteit: families moeten sneeuw smelten voor water, ze gebruiken hun balkon als koelkast en verwarmde bakstenen als kachel. 

Voor ziekenhuizen zijn de black-outs ook een groot probleem. Veel medische apparaten hebben stroom nodig en het internet valt ook uit, waardoor documentatie moeilijker wordt. Save the Children heeft daarom acht generatoren aan vier ziekenhuizen in het oosten van Oekraïne geleverd. Nu kunnen die worden ingezet bij stroomuitval. 

Save the Children
We delen in getroffen gebieden in Oekraïne kolen, briketten en hout uit zodat mensen vuur kunnen maken om zichzelf te verwarmen en te kunnen koken. Ook deelt Save the Children extra dekens uit. Via de cash-programma's wordt er meer geld aan huishoudens gegeven, zodat mensen ook zelf dingen kunnen kopen die ze nodig achten om de winter door te komen.