Nieuw rapport: ‘In de steek gelaten door de wereld’
Vier van de vijf kinderen op de Westelijke Jordaanoever, waaronder Oost-Jeruzalem, voelen zich door de wereld in de steek gelaten, nadat hun huizen zijn gesloopt door de Israëlische autoriteiten.
Dat blijkt uit een nieuw rapport 'Hoop onder het puin’ dat kinderrechtenorganisatie Save the Children vandaag uitgeeft. De bevindingen komen naar voren nu Palestijnse inwoners van de Oost-Jeruzalemse wijken Sheikh Jarrah en Silwan in afwachting zijn van beslissingen van het Israëlische Hooggerechtshof over hun uithuiszetting. Voor het rapport raadpleegde de kinderrechtenorganisatie 217 Palestijnse families op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Van al deze families zijn hun huizen in de afgelopen tien jaar door Israëlische autoriteiten gesloopt.
De meeste kinderen hebben gevoelens van depressie en angst. Tachtig procent van de geraadpleegde kinderen voelen zich machteloos. Zelfs hun ouders konden hen niet beschermen. Door de gedwongen verhuizing missen ze ook lange tijd school. De 16-jarige Fadi*: “Niemand heeft ze ervan weerhouden ons huis en onze levens te vernietigen. Dus waarom zou ik de moeite nemen om te dromen over een goede toekomst?” Zeventig procent voelt zich sociaal geïsoleerd. De 14-jarige Faris*: “Iedere keer verhuizen, ik heb het gevoel dat waar ik ook ga, ze me zullen komen halen en mijn leven zullen vernietigen.” De vijftienjarige Ghassan*: “Ik heb alleen maar droevige herinneringen. Ik voel me nog steeds getraumatiseerd door de soldaten en hun honden die mijn vader aanvielen. Ik heb nachtmerries over de bulldozers die elke steen in ons huis kapotmaakten. De geluiden van de explosies achtervolgen me nog steeds.”
Ouders ook machteloos
Een meerderheid van de ouders (76%) en verzorgers voelt zich ook machteloos. Daarnaast voelen ze ook schaamte (75%), irritatie en woede (72%), en zijn ze emotioneel ver verwijderd van hun kinderen (35%). Financieel gezien staan de meeste gezinnen er na de sloop slecht voor. Een kwart verloor zelfs hun baan. Maar weinig gezinnen kregen financiële steun om hun leven weer op te bouwen.
Illegaal volgens internationaal recht
Jason Lee, Save the Children's landendirecteur in de bezette Palestijnse gebieden: “Dit rapport zou een waarschuwing moeten zijn voor de internationale gemeenschap. De vernielingen zijn niet alleen illegaal volgens het internationaal recht, ze vormen ook een obstakel voor kinderen om hun recht op een veilig thuis te vervullen en om veilig naar school te kunnen gaan. Het staakt-het-vuren na de escalatie van het geweld in Gaza en Zuid-Israël vorige maand is slechts de eerste stap. De internationale gemeenschap mag haar verplichting niet vergeten om de rechten van Palestijnse kinderen te verdedigen en te streven naar een lange termijn oplossing voor een decennia oud conflict.”
In het eerste kwartaal van 2021 zijn de vernielingen verdubbeld: 293 Palestijnse eigendommen zijn verwoest. Sinds 1967 hebben de Israëlische autoriteiten in totaal 28.000 Palestijnse huizen gesloopt.
Save the Children dringt er bij de nieuwe regering van Israël op aan om onmiddellijk een einde te maken aan de sloop van huizen en eigendommen in de bezette Palestijnse gebieden. Daarnaast moet gedwongen overdracht van huizen en grond onmiddellijk gestopt worden.
Save the Children biedt psychosociale steun aan de getroffen kinderen en hun ouders.