Skip to main content
Behat weet niet waar zijn familie is

Jezidi kinderen vermist: "Ik heb gehuild, maar toch werd hij meegenomen"

Donderdag 1 Augustus 2024

10 jaar na de genocide door IS zijn er nog 2700 jezidi’s vermist, waarvan 1300 kinderen. De wereld mag niet vergeten wat er is gebeurd.  

Op 3 augustus 2014 vielen strijders van IS de jezidi gemeenschap in Sinjar aan. Jezidi’s zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. In enkele dagen tijd werden naar schatting 3.500 mannen, vrouwen en kinderen gedood en 6.400 ontvoerd. De volledige gemeenschap werd uit hun huizen en van hun grond verjaagd. Deze afschuwelijke daden van IS zijn door de VN bestempeld als genocide. 

Vermiste kinderen 
Kinderen waren het grootste slachtoffer. De helft van de ontvoerden waren onder de 18 jaar. Jongens vanaf de leeftijd van 7 jaar werden naar IS trainingskampen gebracht en meisjes vanaf 9 jaar werden slachtoffer van systematische verkrachting en slavernij, zo bleek uit ons rapport

Er zijn tot nu toe meer dan 3500 jezidi’s gered, waarvan 2000 kinderen. Op dit moment zijn er nog 2700 mensen vermist. Van de 1300 nog steeds vermiste kinderen zijn 300 tot 400 nog steeds onder de 18 jaar.  

Veel jezidi’s hebben mentale gezondheidsproblemen en kinderen maken melding van eenzaamheid en zelfmoordgedachten, blijkt uit een ander rapport.  

 

Behat 
De zeventienjarige Behat is nog steeds op zoek naar zijn vermiste ouders en broers en zussen. Hij was acht jaar oud toen IS zijn gemeenschap aanviel. “Ik hield de handen van mijn broer stevig vast en schreeuwde naar hen (IS) dat ze hem niet van me af moesten pakken. Ik heb zelfs gehuild, maar toch werd hij meegenomen. Ze namen hem mee en brachten hem nooit meer terug. Ik heb hem nooit meer gezien.” 

  

Hij heeft al die jaren niks gehoord over zijn familie. “Ik wil iets te weten komen over mijn moeder en vader... voor iemand die zijn ouders al 10 of 11 jaar niet heeft gezien, is het zo moeilijk om hun gezichten te herinneren.” 

 

Onze oproep 
Wij roepen de internationale en lokale autoriteiten op om prioriteit te geven aan uitgebreide steun voor de geestelijke gezondheid van jezidi kinderen en re-integratie in de samenleving. We pleiten voor meer investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en veilige leefomstandigheden voor ontheemde en teruggekeerde jezidi families.  

 

Daarnaast roepen we de internationale gemeenschap op om de vermissingen prioriteit te maken en tijd te investeren in het terugvinden van de vermiste jezidi’s. Ook zodat de achterblijvende families eindelijk kunnen weten wat er is gebeurd.  

 

Save the Children werkt sinds 1991 in Irak en ondersteunt jezidi gezinnen in de gouvernementen Duhok en Ninewa, op het gebied van kinderbescherming, mentale zorg en onderwijs.