Skip to main content
ch1827051 Maha

Stop met het gebruik van landmijnen en houd je aan het humanitair recht

Zondag 18 Februari 2024

Dit jaar zijn er al minstens 22 kinderen in Jemen slachtoffer geworden van landmijnen. Afgelopen maandag gebeurde het weer. Twee kinderen zijn gedood en drie anderen ernstig gewond geraakt. Wij roepen op om het gebruik van landmijnen te stoppen. 

De vijf kinderen, tussen negen en tien jaar oud, waren aan het spelen in hun dorp toen ze per ongeluk het explosief activeerden. Vier van hen waren leerlingen van een door Save the Children gesteunde school, in de tweede en derde klas. Wij faciliteren levensreddende ondersteuning voor twee van de kinderen in het ziekenhuis en bieden tegelijkertijd psychosociale steun aan hun families en verzorgers.

Constante bedreiging
Tientallen jaren van herhaalde gewapende conflicten sinds het begin van de jaren zestig hebben een dodelijke erfenis van explosieven in Jemen achtergelaten. Dit vormt een constante bedreiging voor de veiligheid van kinderen. 

In oktober 2022 stapte de tienjarige Maha op een landmijn terwijl ze brandhout aan het verzamelen was. Maha werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht voor een operatie. Ze verloor haar linkeroog en haar rechterhand werd geamputeerd. “Had ik maar een supermacht die alle wapens kon ontwapenen en ze ver, ver, ver weg kon gooien,” vertelt ze ons. Save the Children heeft het gezin ondersteund door medische zorg te verlenen en contant geld aan het gezin te verstrekken. Ook krijgt het gezin psychosociale ondersteuning via Save the Children. 

Save the Children
Om de kinderen van Jemen te beschermen tegen landmijnen en andere explosieve wapens roepen wij de gewapende groepen op om zich aan het internationaal humanitair recht te houden en elk gebruik van landmijnen te staken. 

Wij zetten ons sinds 1963 sterk in om de levens van kinderen en gezinnen in Jemen te verbeteren door middel van kinderbescherming, onderwijs, gezondheidszorg, voedsel, water, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Save the Children heeft een van de grootste reikwijdten onder internationale NGO's in het land.