Skip to main content
CH1510142-Mohammed-11-in-his-school-Aden-Yemen.JPG

“Lezen is het beste gevoel in de hele wereld”

Donderdag 8 September 2022

De ouders van de elfjarige Mohammed uit Jemen hebben heel hard hun best gedaan om een school te vinden voor hem. Uiteindelijk lukt dit, met de hulp van Save the Children. 

Mohammed* en zijn gezin werden drie jaar geleden uit hun stad verdreven, omdat de oorlog te heftig was geworden. Zijn ouders probeerden hem toen bij verschillende scholen in te schrijven, maar hij werd steeds afgewezen, omdat er te weinig plek was. Mohammed’s moeder Selma* hoorde over een educatieprogramma van Save the Children, daar kon hij wel terecht. 
 
Mohammed ging naar het programma van Save the Children en binnen een paar maanden kon hij lezen en schrijven. “Toen ik vorig jaar voor het eerst bij het programma kwam, kon ik het alfabet nog niet lezen, maar ik werkte hard en ging elke dag naar het programma, zelfs als ik ziek was. Mijn leraren hebben me veel geholpen en alles werd met de dag gemakkelijker. Ze zeiden dat ik een harde werker was en dat het tijd was om naar een formele school te gaan.”

Mohammed

Selma was blij verrast om te horen dat Mohammed naar een officiële school kon gaan. Ze is ontzettend trots op haar zoon. “We wisten dat onderwijs de enige manier was om een toekomst op te bouwen en waren erg ontmoedigd doordat hij steeds werd afgewezen. We dachten dat onze kinderen analfabeet zouden blijven. Dit programma gaf ons hoop.”
 
Mohammed moest eerst wel even wennen op de nieuwe school. “Ik mis mijn leraren, mijn vrienden en de activiteiten die we op de school deden, vooral tekenen en schilderen. De nieuwe school is strenger, maar ik begin al wat vrienden te maken.”
 
Hij wil later heel graag leraar worden, “Ik wil mensen helpen die niet kunnen lezen en schrijven, want lezen is het beste gevoel in de hele wereld.”