Skip to main content
Jean Claude

Een noodbrief van een verpleegkundige uit Congo

Dinsdag 5 December 2023

De Kinderverpleegkundige Jean-Claude schrijft een brief over de harde realiteit van zijn werk. "Toen ik er vroeger van droomde kinderverpleegkundige te worden, had ik nooit gedacht dat ik zoveel ondervoede kinderen zou moeten helpen. Dat is iets waar geen enkel kind ooit mee te maken zou moeten krijgen."

Ondervoeding is een groot probleem hier in de gemeenschap. Er is een tekort aan voedsel en dat merk je vooral in huishoudens waar mensen gevlucht zijn. Deze mensen, die van oorsprong boeren waren, moesten hun dorpen ontvluchten en zich in geïmproviseerde huizen vestigen. Ze hebben nu niks te eten en geen manier om geld te verdienen. Dit heeft grote gevolgen voor hun kinderen. Ondersteuning om deze kinderen te helpen is onmiddelijk nodig. Sinds april is het aantal ondervoede kinderen heel erg gestegen. Ik kan gemiddeld 25 patiënten per dag behandelen. 

Fysieke en mentale gevolgen
Honger beïnvloedt kinderen op twee manieren: fysiek en mentaal. Hun vermogen om zich te concentreren en te leren verminderd, net als hun gezondheid en groei. De ondervoede kinderen die hier aankomen, verkeren in een zeer kritieke toestand. Ze hebben verkleurd haar door gebrek aan voedingsstoffen, ze hebben zwelling op hun rug en voeten, ze zijn mager, hebben last van huiduitslag en zijn erg zwak. Anderen hebben veel diarree en hun gewicht is laag. De gevolgen kunnen dodelijk zijn voor hun organen: kinderen overlijden door bloedarmoede of uitdroging. Als ik al deze zieke kinderen zie, breekt mijn hart. 

Mijn keuze om kinderverpleegkundige te worden is de vrucht van een droom die ik al sinds mijn kindertijd heb. Toen ik opgroeide, woonde er een oudere man in de buurt die hetzelfde werk deed. Hij vertelde me altijd dat hij er was om de mensen te dienen. Elke ochtend vertrok hij met het doel levens te redden. Ik werd geïnspireerd door zijn plichtsbesef en dat heeft mij doen besluiten dit werk te gaan doen. 

Save the Children
Wij werken samen met partners als Save the Children. Als er een gezin in het ziekenhuis is, zorgt de organisatie voor de voeding van het kind en de ouder die bij hen in het ziekenhuis verblijft. Op de dag dat de patiënt weer naar huis kan, biedt de organisatie hen aan om voor vervoer van het ziekenhuis naar huis te betalen. Indien nodig geeft Save the Children ook essentiële medicijnen.  

Een ondervoed kind kan gemiddeld zeven dagen intensieve behandeling nodig hebben. Ik heb een vijfjarig meisje behandeld dat hier aankwam met gegeneraliseerd oedeem (zwelling veroorzaakt door overtollig vocht in het lichaam), acute zwakte en lichaamspijn. De behandeling duurde meer dan drie weken. Aanvankelijk leek haar toestand niet te verbeteren, maar godzijdank werd ze tegen het einde genezen. Er waren dagen waarop het meisje zo zwak werd, dat ze in coma raakte. Maar we deden alles wat we konden, zodat het meisje verder kon gaan met haar leven.  

Een les die we nooit zullen vergeten 
Ik word zo blij als ik een kind zie herstellen van een vorm van acute ondervoeding. De les die we hieruit hebben geleerd, is hoe snel we de leiding kunnen nemen, hoe moedig we kunnen zijn en hoe flexibel we kunnen zijn in de manier waarop we patiënten, zoals dit kleine meisje, kunnen behandelen. Het is een les die we nooit zullen vergeten.  

Het ziekenhuis heeft nog steeds veel voorraden nodig, want er zijn elke dag weer nieuwe kinderen die hulp nodig hebben. We zijn bang dat er iets gaat gebeuren wat wij niet aankunnen, zoals een storing. Dit zou resulteren in het sterven van kinderen.  

Om een oplossing voor deze situatie te vinden, moeten we onze bundelen. Uw steun zal ons daarbij helpen. We mogen de hoop nooit verliezen en moeten onze inspanningen altijd tot het einde doorzetten. 

Bedankt voor het luisteren. 

Jean-Claude* 

Supervisor kinderverpleegkundigen, Democratische Republiek Congo 

*naam is veranderd, wegens veiligheidsredenen