Skip to main content
c47d9ce0-013c-4e2e-bf1b-2b6699d68b07.jpg.webp

Via ons programma Speaking Minds kunnen jongeren meepraten over armoedebeleid

Donderdag 14 Maart 2024

Deze week is het ‘De Week van het Geld,’ een initiatief van 'Wijzer in Geldzaken'. Met het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ kunnen docenten hun leerlingen leren hoe ze een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen financiën. Een belangrijk initiatief, want iedere jongere krijgt op een gegeven moment met geld te maken en geldzorgen en armoede komen ook steeds vaker voor bij kinderen en jongeren in Nederland.  

Save the Children en het Verwey-Jonker Instituut dedenvorig jaar onderzoek onder jongeren, waaruit bleek dat veel van hen zich niet goed voorbereid voelen op de verantwoordelijkheid voor en organisatie van financiële zaken. Ze gaven aan dat hier meer aandacht voor op school mag komen.  

Bij het maken van beleid voor jongeren is het ook belangrijk om de stem van jongeren te horen en mee te nemen. Een voorbeeld van het betrekken van jongeren bij armoede- en schuldenbeleid is ons programmaSpeaking Minds. Daarbij gaan lokale beleidsmakers in gesprek met jongeren over armoede en schulden. De jongeren verzinnen een creatieve aanpak voor het probleem. 

We hebben vanuit Speaking Minds de afgelopen jaren meerdere trajecten gedraaid op deze thema’s. Praktisch opgeleide jongeren gaven adviezen aan hun gemeenten. We hebben de meest voorkomende adviezen gebundeld in een one-pager.