Skip to main content
Medische hulp Soedan

Oproep aan wereldleiders: negeer Soedan niet

Zaterdag 2 December 2023

7 maanden na het begin van het conflict hebben 3 miljoen kinderen in Soedan hun huis moeten ontvluchten. Ze hebben dringend hulp nodig, melden onze collega’s. Veel van de kinderen zijn slachtoffer geworden van gruwelijk seksueel geweld. Kinderen kampen met verschrikkelijke verwondingen en ernstige psychologische problemen.  

Soedan is nu 's werelds grootste kinder-ontheemdencrisis. Een achtste van de kinderen hebben het geweld moeten ontvluchten sinds april 2023. Ze zoeken onderdak in vluchtelingenkampen, scholen, of in overvolle huizen bij familieleden.   

Een klimaat van straffeloosheid 
Dr. Arif Noor, directeur van Save the Children in Soedan, vertelt dat ze verschrikkelijke dingen ziet gebeuren. "De mensenrechtenschendingen zijn ernstig, wijdverspreid en aanhoudend - en toch wordt de crisis volledig genegeerd. Er heerst een klimaat van straffeloosheid. Kinderen worden gedwongen om te vluchten, soms midden in de nacht. Zij komen terecht in overvolle vluchtelingenkampen, waar besmettelijke ziekten zich gemakkelijk kunnen verspreiden.”        

Eind oktober werden de meeste mensen gedwongen te vluchten door gewelddadige aanvallen op dorpen en steden. Ongeveer 150.000 kinderen werden uit hun huizen verdreven. Ouders vluchten om hun kinderen te beschermen tegen seksueel geweld, ontvoering, rekrutering, verminking en de dood. Vluchtelingenkampen zijn ook een doelwit: bij een aanval op een kamp voor ontheemden in Darfur zijn naar verluidt 1.300 mensen gedood, waaronder kinderen.  

Weinig aandacht 
Ondanks de verschrikkelijke dingen die gebeuren, is er niet de nodige politieke en financiële aandacht. Het Humanitarian Response Plan (HRP) is nog maar voor een derde gefinancierd. En dat terwijl er in Soedan bijna 25 miljoen mensen zijn die dringend behoefte hebben aan de basisbehoeften zoals voedsel, onderdak en bescherming.   

"Soedan zit in een grote crisis en dat vraagt om een even grote reactie van de rest van de wereld”, pleit Arif. “We hebben dringend meer hulpmiddelen nodig om kinderen en gezinnen nu te beschermen. Daarnaast is er ook structuur nodig, zodat ontheemde gezinnen worden beschermd als ze vluchten en als ze aankomen bij de ontheemden- of vluchtelingenkampen.”  

Save the Children 
Wij doen er alles aan om de slachtoffers zo goed mogelijk te helpen. Wij werken sinds 1983 in Soedan en bieden levensreddende hulp en kinderbescherming samen met nationale en internationale partners. Sinds het uitbreken van het conflict hebben we 220.000 mensen bereikt, waaronder 120.000 kinderen. We geven essentiële hygiëneartikelen, runnen mobiele gezondheidsklinieken en zetten kindvriendelijke ruimtes op waar kinderen kunnen spelen en herstellen. We helpen ook kinderen te herenigen die gescheiden zijn van hun familie en bieden hen mentale hulp.   

Wij hebben de hulp van de rest van de wereld nodig om dit werk voort te zetten. Wij roepen alle internationale leiders op om de ogen niet te sluiten voor de vreselijke dingen die op dit moment in Soedan gebeuren.