Skip to main content
Aanbieding rapport

Rapport over kinderen in Gaza aangeboden aan leden van de Tweede Kamer

Dinsdag 2 April 2024

Vandaag is het rapport ‘TRAPPED & SCARRED: groeiende mentale beschadiging van Palestijnse kinderen in Gaza’ aangeboden aan de vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voorzitter Joris Thijssens (Groen Links-PvdA) nam het rapport in ontvangst. Het rapport concludeert dat de mentale gezondheid van kinderen en hun verzorgers op een dramatisch dieptepunt is beland.  

Bijna zes maanden van geweld, ontheemding, honger en ziekte bovenop 17 jaar blokkade hebben kinderen in Gaza doorlopend mentale schade toegebracht. Volgens ouders en verzorgers is het vermogen van kinderen om zich zelfs maar een toekomst zonder oorlog voor te stellen vrijwel verdwenen.  

De stress om bommen en kogels te ontwijken, het verliezen van dierbaren, het moeten vluchten door straten bezaaid met puin en lijken en elke ochtend wakker worden zonder te weten of er eten is, zorgen ervoor dat ook ouders en verzorgers steeds minder aankunnen. De steun, diensten en hulpmiddelen die zij nodig hebben om voor hun kinderen te zorgen, zijn steeds verder buiten bereik. Al bijna 6 maanden gaan kinderen niet naar school, zijn ze gedwongen ontheemd en zijn er geen veilige plekken meer in Gaza. 

Onze directeur Pim Kraan: “De tragische dood van 7 hulpverleners van World Central Kitchen onderstreept dat veiligheid in Gaza niet bestaat. We zijn getuige van een vernietiging van het fysieke en mentale welzijn van kinderen in Gaza. De snelheid waarmee zij in de afgelopen zes maanden op het randje van de dood zijn gebracht, is niets minder dan onthutsend. Het is gewetenloos dat levensreddend voedsel, voedingsproducten en medische voorraden aan de grens liggen, slechts kilometers verwijderd van de plek waar kinderen onnodig sterven door ondervoeding.” 

Trapped and Scarred 
Dit rapport geeft inzicht in de mentale schade van Gazaanse kinderen en is een vervolg op rapport 'Trapped' uit 2022, over de mentale gevolgen van de toen al 15 jaar durende Israëlische blokkade van Gaza. Vanwege het continue geweld en de beperkte mogelijkheden om zinvolle follow-up ondersteuning aan kinderen te geven, was het niet mogelijk om op dezelfde schaal relevant en verantwoord onderzoek te doen. Gezien de bezorgdheid over de verwachte achteruitgang van de geestelijke gezondheid van kinderen vond Save the Children het wel nodig een update van haar eerdere onderzoek te presenteren.   

Statistieken 
Volgens OCHA/het Ministerie van Gezondheid in Gaza waren er op 29 maart 2024 32.623 Palestijnen gedood in Gaza en 75.092 Palestijnen gewond. Ten minste 13.800 kinderen werden gedood volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza. Volgens rapporten worden er meer dan 8.100 mensen vermist onder het puin, waarvan minstens 5.600 kinderen en vrouwen. Een miljoen kinderen heeft MHPSS nodig. 17.000 kinderen zijn alleen of gescheiden. 10.000 kinderen hebben één of beide ouders verloren.