Reactie op regeringsplannen: Kabinet laat kwetsbare kinderen in de steek
Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet Schoof-1 haar plannen. Wij riepen het kabinet voor de zomer op de rechten van kinderen te waarborgen in de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Dat is niet gebeurd. De bewuste keuze om de meest kwetsbare kinderen in de steek te laten, is onbegrijpelijk.
Kinderen zijn slachtoffer van symboolpolitiek op migratie
Op dit moment verblijven ruim 6000 gevluchte kinderen in noodopvanglocaties. Deze locaties zijn niet leefbaar voor kinderen. Privacy ontbreekt, er is geen veilige ruimte voor kinderen om te spelen of te bewegen en kinderen kunnen vaak geen onderwijs volgen. De mentale en fysieke gezondheid van deze kinderen staat op het spel.
Het kabinet erkent in de asielplannen dat noodopvang vele malen duurder is dan reguliere opvang. Tegelijkertijd heeft dit kabinet de intentie om de opvang nog verder te versoberen, de spreidingswet in te trekken en de behandeling van asielaanvragen op te schorten. Deze maatregelen zullen er juist aan bijdragen dat nog meer families gedwongen in noodopvanglocaties moeten verblijven. Het is Nederland onwaardig om hen op deze manier in de steek te laten.
Kaalslag op het budget voor internationale samenwerking
De nieuwe coalitie wil volgend jaar al 350 miljoen op het ontwikkelingsbudget bezuinigen. Dit loopt op tot 550 miljoen in 2026 en 2,4 miljard per jaar vanaf 2027. Met deze bezuinigingen zet het kabinet Nederland buitenspel en doet het afbreuk aan jaren van succesvolle investeringen in voedselzekerheid, het tegengaan van kinderarbeid en rechten voor meisjes en vrouwen wereldwijd. De gevolgen? Miljoenen kinderen die wereldwijd te maken hebben met armoede, honger, natuurrampen, oorlog en conflicten, worden nog harder getroffen. Nederland, als ondertekenaar van het Internationale verdrag voor de rechten van het Kind, is verantwoordelijk voor een solidaire en rechtvaardige wereld waarin kinderen veilig kunnen opgroeien. Met de voorgestelde bezuinigingen keert Nederland kinderen over de hele wereld de rug toe.
Kinderarmoede oplossen bleek verkiezingsretoriek
Save the Children juicht toe dat het kindgebonden budget wordt verhoogd en dat op sommige basisscholen maaltijden structureel worden vergoed. Helaas zijn deze maatregelen niet toereikend. In hun verkiezingscampagnes deelden de huidige coalitiepartijen de mooiste plannen. Bestaansonzekerheid en kinderarmoede zouden verleden tijd zijn. Niets bleek minder waar. Het huidige kabinet verlaagt zelfs de bestaande ambities en stelt zichzelf niet langer ten doel armoede te verminderen, maar enkel om armoede onder kinderen te stabiliseren ten opzichte van 2024.
Hoe nu verder?
Wij maken ons grote zorgen. Onze directeur Pim Kraan: “Dit Kabinet kiest ervoor om de meest kwetsbare kinderen in de steek te laten, dat is onbegrijpelijk en Nederland onwaardig. Dat moet anders.” Save the Children roept de coalitie dan ook op om het leven van kinderen in Nederland en daarbuiten beter te maken, door:
Zorg te dragen voor fatsoenlijke opvang waar het recht van kinderen op privacy, onderwijs en veiligheid gewaarborgd wordt;
Te investeren in de gezondheid en het mentale welzijn van kinderen in opvanglocaties;
De miljardenbezuiniging op internationale samenwerking terug te draaien en de positie van maatschappelijke organisaties te versterken en niet te verzwakken;
Zich onomwonden te scharen achter een definitief staakt-het-vuren in Gaza, ongehinderde toegang voor hulp en toe te werken naar een duurzame oplossing waarin het Internationaal Recht de richtlijn is.
Dilemma's rondom internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en klimaat niet vooruit te schuiven, zodat kinderrrechten in het bedrijfsleven beschermd worden en volgende generaties een schone en betaalbare leefomgeving hebben;
Ambitieuze maatregelen te nemen om het aantal kinderen dat in armoede leeft substantieel te verminderen in plaats van enkel te stabiliseren;
Jongeren te betrekken bij de uitwerking en implementatie van het beleid en actiepunten uit dit regeerprogramma.