Overslaan en naar de inhoud gaan

Save the Children leidt als eerste met zorgteams voor moeder en kind

14 apr 2025 Algemeen

We zijn trots om te delen dat de noodhulpdienst van Save the Children als eerste niet-gouvernementele organisatie is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onze specialistenteams mogen nu wereldwijd worden ingezet om moeders en pasgeborenen te helpen in crisissituaties.

In rampgebieden wereldwijd – van Gaza tot Mozambique – staan onze teams klaar om direct medische hulp te verlenen, duurzame zorgstructuren op te bouwen en ervoor te zorgen dat geen enkele moeder of baby wordt achtergelaten. 

Moeders en baby’s

Wanneer een ramp toeslaat, behoren zwangere vrouwen en pasgeborenen tot de zwaarst getroffenen. Veel vrouwen bevallen zonder toegang tot medische zorg, vaak in onveilige en onhygiënische omstandigheden. Nog elke dag sterven wereldwijd bijna 800 vrouwen aan oorzaken die eenvoudig te voorkomen zijn. In landen met zware humanitaire crises ligt de moedersterfte zelfs meer dan twee keer zo hoog als het wereldgemiddelde.

Daarom is de WHO-goedkeuring van onze Emergency Health Unit (EHU) een belangrijke mijlpaal. Het stelt ons in staat om nog sneller in actie te komen met gespecialiseerde zorgteams, waar en wanneer die het hardst nodig zijn.

Van Gaza tot Mozambique

In Gaza richtten we een kraamkliniek op te midden van de chaos. Lana*, een van de eerste baby’s die er werd geboren, werd later ernstig ziek door vervuild water, maar dankzij ons team kreeg ze tijdig antibiotica toegediend die haar leven redden.

Na cycloon Idai in Mozambique openden we mobiele klinieken en herstelden we beschadigde gezondheidscentra. Vrouwen zoals een moeder die zichzelf en haar drie kinderen urenlang in een boom vastbond om te overleven, konden bij ons medische zorg krijgen.

Wat onze teams doen

Onze teams bestaan uit artsen, verloskundigen, kinderverpleegkundigen, paramedici en logistiek experts. Ze zijn getraind om snel en zelfstandig te opereren in noodsituaties. Met diepgaande medische kennis, culturele sensitiviteit en samenwerking met lokale gezondheidsinstanties bouwen ze aan blijvende oplossingen.

Tot nu toe bereikten we meer dan vijf miljoen mensen en trainden we 18.000 gezondheidswerkers, vaak in gebieden waar geen andere hulp beschikbaar is.

Een belofte aan elke moeder en elk kind

De WHO-certificering is meer dan erkenning: het is een belofte. Een belofte dat vrouwen en pasgeborenen in crisissituaties niet aan hun lot worden overgelaten. Dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben om te overleven en een toekomst op te bouwen.

Gerelateerde berichten