Skip to main content
Gebombardeerde school in Gaza

Kinderziekenhuizen zijn een doelwit geworden in plaats van een 'no go'

Woensdag 10 Juli 2024

Afgelopen week werden er twee scholen gebombardeerd in Gaza en een kinderziekenhuis in Oekraïne. Geen enkel woord doet recht aan deze situatie. Het bombarderen van burgerdoelen zoals scholen en ziekenhuizen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht, waarmee alle landen ter wereld in 1949 hebben ingestemd.

  • Op zaterdag 6 juli werd een VN-school in An Nuseirat vluchtelingenkamp in Gaza, gebombardeerd
  • Op zondag 7 juli werd een door een kerk gerunde school in Gaza-Stad gebombardeerd. 
  • Op maandag 8 juli werd het Ohmatdyt-kinderziekenhuis in Kiev gebombardeerd, dit is het grootste kinderziekenhuis van Oekraïne.
  • Op maandagavond 8 juli raakten naar verluidt meerdere mensen gewond bij een aanval op een andere VN-school in Nuseirat
  • Op dinsdag 9 juli werd een VN-school in Khan Younis in Gaza gebombardeerd. 


Het humanitair oorlogsrecht bestaat sinds 1949 en is ook bekend onder de naam het Verdrag van Genève. Het verdrag is aangenomen door elk land ter wereld. Dit betekent dat elk land wettelijk verplicht is het humanitair oorlogsrecht te volgen. In het oorlogsrecht staat bijvoorbeeld dat elke burger moet worden beschermd. Het is illegaal om burgers of burgerdoelen - zoals huizen, scholen en ziekenhuizen - als doelwit te nemen. Ook staat in het humanitair oorlogsrecht dat kinderen extra 

beschermd moeten worden. En toch worden twee scholen en een kinderziekenhuis gebombardeerd. 
 

Onze directeur Pim Kraan: “Het geweld in Gaza en Oekraïne gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. Het humanitair oorlogsrecht lijkt niemand meer te interesseren. Ravage, wanhoop en verdriet stapelen zich met de dag op. Kinderziekenhuizen zijn doelwit geworden in plaats van een ‘no go’.”
 

Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen. Kinderen overlijden, raken gewond en de impact van oorlog op hun mentale gezondheid is enorm. Wij roepen de Nederlandse overheid en de internationale gemeenschap op om nu actie te ondernemen.
 

Dit kan niet. Dit mag niet. Bescherm alle kinderen.