Statement: Stop de financiering aan UNRWA niet
Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen die VN-organisatie UNRWA verbiedt om nog langer in Israël te werken. UNRWA is de levensader voor de laatste humanitaire hulp in Gaza. Save the Children roept de regering op om de Nederlandse financiering van de UNRWA niet stop te zetten.
Dit staat ook in een brief aan de Tweede Kamer, die Save the Children heeft ingediend met War Child en Oxfam Novib. De organisaties vragen om tégen een amendement te stemmen in de Tweede Kamer dat de Nederlandse bijdrage aan de UNRWA wil stoppen.
Afhankelijk
De al beperkte hulp die Gaza ontvangt, komt van UNRWA. Miljoenen Gazanen zijn afhankelijk van de hulporganisatie van de VN. UNRWA verzorgt onderwijs, mentale hulp en zorg waar velen in Gaza en de West Bank op steunen. Ze biedt ook logistieke ondersteuning aan andere organisaties in de omgeving, zoals veilige transport, goederentoegang, de coördinatie van de voorraad en distributie van benzine aan ziekenhuizen.
Israël heeft een verbod ingesteld voor de UNRWA, wat inhoudt dat de organisatie Israël moet verlaten. Dit betekent niet alleen dat UNRWA geen humanitaire hulp kan bieden, maar ook geen (mentale) zorg of onderwijs. De organisatie is de ruggengraat van humanitaire hulpverlening in Gaza en de West Bank. Het wegvallen zou betekenen dat naast UNRWA ook andere hulporganisaties hun werk niet meer efficiënt kunnen uitvoeren.
Dit zal leiden tot een verdere escalatie van de humanitaire crisis in Gaza, en kinderen en hun families het recht ontnemen tot onderwijs, bescherming en gezondheidszorg. Daarom roept Save the Children de Tweede Kamer op om tegen het amendement te stemmen om Nederlandse financiering van UNRWA stop te zetten.
Verbod
Het verbod van Israël op UNRWA berooft Gazanen van hun laatste redmiddelen. Het ontnemen van essentiële humanitaire zorg is een ernstige schending van verplichtingen onder de Geneefse Conventies.
In de 75 jaar sinds haar oprichting is UNRWA van groot belang voor Palestijnse vluchtelingen in de Westelijke Jordaanoever, de bezette Gazastrook en omringende buurlanden.
Het verbod is aangenomen nadat medewerkers van de UNRWA beschuldigd waren van betrokkenheid bij de bij Hamas-aanvallen op 7 oktober vorig jaar. Deze aantijgingen waren door Israël zelf gedaan en er werd na onderzoek van de VN geen bewijs gevonden voor de beschuldigingen.