Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruggestuurd naar Afghanistan: 'Ik voel me vreemdeling in mijn thuisland’

Stel dat je opgroeit in een land, en dat land besluit opeens dat je niet meer welkom bent. Dat overkwam een half miljoen kinderen in Pakistan. Zij moesten terug naar Afghanistan, een land dat zij niet kennen en waar weinig perspectief is.  

In 2023 besloot Pakistan dat alle 4 miljoen Afghanen (legaal en illegaal), Pakistan moesten verlaten. Mensen die er soms al 40 jaar wonen. Er zijn nu 940.000 mensen teruggekeerd. Ongeveer 58% van hen zijn kinderen. Van die kinderen is één op de vijf is jonger dan vijf jaar.  

‘Waar moet ik mijn familie naartoe brengen?’ 

De meeste vluchtelingen hebben geen plek om naartoe te gaan. “Ik kon alleen de kleding van mijn kinderen, een paar dekens en wat keukengerei meenemen,” vertelt Omer* aan een van onze medewerkers. Hij arriveerde deze maand in Afghanistan met zijn vijf kinderen.  

Zijn hele leven heeft hij in Pakistan gewoond: “Ik voel me als een vreemdeling in mijn eigen thuisland. Ik heb hier geen familie behalve een zus die ook in een huurhuis woont. Ik heb geen huis, geen plek om naartoe te gaan. Het enige waar ik onderweg aan kon denken was: waar moet ik mijn familie naartoe brengen? Het was overweldigend. Iets meer dan een jaar geleden leefden we een normaal leven. Ik was tevreden met mijn werk en mijn familie. Nu is alles in een oogwenk veranderd.” 

Weinig perspectief 

De vluchtelingen hebben Afghanistan natuurlijk niet zonder reden verlaten. Zij zijn gevlucht vanwege conflict, politieke redenen of extreme armoede. Deze problemen zijn niet opeens verdwenen.  

De banen liggen niet voor het oprapen in Afghanistan. Bijna de helft van de gezinnen geven aan dat er geen baan voor hen beschikbaar is. Van de kinderen die terugkeerden ging meer dan tweederde naar school. In Afghanistan zal tweederde van de kinderen niet naar school gaan.  

Opstapeling  

Dit leidt natuurlijk tot armoede. “De terugkeer van zoveel mensen legt een extra druk op het land.” vertelt Arshad Malik, de directeur van Save the Children. “Daarbovenop komt dat deze nieuwe golf vluchtelingen komt op een moment dat Afghanistan de zware gevolgen van de bezuinigingen op hulp begint te voelen. Bijna 23 miljoen Afghanen – iets minder dan de helft van de bevolking – zullen dit jaar humanitaire hulp nodig hebben.”  

Pakistan heeft al tientallen jaren een groot aantal Afghaanse vluchtelingen opgevangen. We vragen dat deze solidariteit blijft voortbestaan en dat Pakistan zich blijft inzetten voor het naleven van het internationaal recht, in het bijzonder het beginsel van non-refoulement. Het is van groot belang dat kwetsbare kinderen en hun families die nog steeds internationale bescherming nodig hebben, die bescherming ook daadwerkelijk blijven ontvangen. 

Save the Children 

Save the Children biedt via mobiele gezondheidsteams 24 uur per dag gezondheidszorg, voeding en water- en sanitaire voorzieningen aan nieuwkomers.  

We werken al sinds 1976 in Afghanistan, ook tijdens conflicten en natuurrampen. We hebben programma's in 10 provincies en werken samen met partners in nog eens 11 provincies. Sinds augustus 2021 hebben we onze hulp uitgebreid om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. We bieden hulp aan op het gebied van gezondheid, voeding, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en levensonderhoud. 

Gerelateerde berichten