Skip to main content
ch1973722

Uitgehongerde families in Gaza eten vogelvoer om te overleven

Maandag 26 Februari 2024

Gezinnen in Gaza zijn gedwongen om uit wanhoop de restjes eten van dieren en bladeren te eten. 1,1 miljoen kinderen in Gaza loopt het risico om te sterven van de honger. Uithongering als oorlogsmethode is strikt verboden. 

Een van onze werknemers, Nour*, in Rafah vertelt dat haar familieleden in het noorden van Gaza tot wanhopige maatregelen worden gedwongen. “Mijn man vertelde met dat mensen uit wanhoop vogelvoer en ander dierenvoer eten. Hij vond laatst restjes in het huis van zijn zus, maar daar hadden ratten al van gegeten. Tegen zijn zin in heeft hij het toch gewassen en opgegeten, want er is letterlijk geen andere manier om aan voedsel te komen. Mijn man zei dat hij niet zal omkomen door de bombardementen, maar door de honger.”  

Hulp bieden bijna onmogelijk 
Alle 1,1 miljoen kinderen in Gaza lopen het risico om te sterven door honger en ziekte. Het is door de bombardementen onmogelijk om op een veilige manier hulp te bieden.  

Het risico op hongersnood zal naar verwachting toenemen zolang de regering van Israël de toegang van hulp tot Gaza en de toegang tot voldoende voedsel, water, sanitaire voorzieningen en uitgebreide gezondheids- en voedingsdiensten voor kinderen en gezinnen in dringende nood blijft belemmeren. 

Uithongering als oorlogsmethode 
Tussen 1 januari en 15 februari werd meer dan 50% van de hulpverlenings- en beoordelingsmissies naar gebieden ten noorden van Wadi Gaza – waar de hongersnood het hoogst is – door Israëlische troepen geweigerd, blijkt uit een rapport van de VN. Op 5 februari meldde de VN dat Israëlische troepen schoten op een van hun konvooien met voedselvoorraden in centraal Gaza. 

Elk gebruik van uithongering als oorlogsmethode is strikt verboden onder het internationaal recht en zal dodelijke gevolgen hebben voor kinderen. 

Jason Lee 
Jason Lee, directeur van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden, vindt het onbegrijpelijk: “Dit is de verhongering van een heel volk. Hoe kan iemand zo leven? Achter het immense dodental als gevolg van deze oorlog – ruim 28.000 mensen, waarvan 70% vrouwen en kinderen – zorgt de honger ervoor dat kinderen en gezinnen langzaam sterven.” 

“De levensreddende hulp waar gezinnen in heel Gaza afhankelijk van zijn, is door de Israëlische autoriteiten met druppeltjes gevoed of geweigerd – terwijl essentiële diensten zijn uitgedund door aanhoudende gevechten. De voorwaarden voor het verlenen van humanitaire hulp aan kinderen in Gaza worden niet alleen niet nageleefd, maar worden ook steeds erger.” 

“Het uithongeren van burgers als oorlogsmethode is ten strengste verboden onder het internationaal humanitair recht. De enige manier om hier een einde aan te maken – om kinderen en gezinnen in leven te houden – is een onmiddellijk, definitief staakt-het-vuren en de onmiddellijke toename van onbelemmerde humanitaire hulp. Zonder dit alles is een betekenisvolle reactie in Gaza onmogelijk en zullen er nog steeds kinderen sterven.” 

Onze oproep 
Save the Children roept op tot een onmiddellijk, definitief staakt-het-vuren om de levens van kinderen in Gaza te redden en te beschermen, en roept alle partijen bij het conflict op om zich te houden aan het internationaal humanitair recht en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te handhaven. 

Daarnaast roepen we op tot veilige, onbelemmerde toegang tot humanitaire hulp. Onbelemmerde toegang betekent dat voldoende goederen, waaronder commerciële goederen, hulp, humanitair personeel en brandstof, kinderen en gezinnen in heel Gaza veilig kunnen bereiken, evenals de opening van alle toegangspunten.