Skip to main content
De zevenjarige Issa staat voor zijn gebombardeerde school in Raqqa, Syrië, waar hij woont

Wat houdt het humanitair recht eigenlijk in?

Dinsdag 29 Oktober 2024

De afgelopen tijd hebben wij regelmatig gezegd dat dingen ingaan tegen het humanitair recht. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En gelden die regels voor iedereen? 

Sinds de aanneming van de eerste Conventie van Genève in 1864 heeft het humanitair oorlogsrecht zich steeds verder ontwikkeld. Het verdrag is geratificeerd (formeel goedgekeurd) door alle 196 staten. Hierdoor is het een universele wet. Het verdrag is een set regels om de verwoestende gevolgen van oorlog te beperken. 

Wat zijn de regels? 

Humaniteit
Humaniteit verbiedt het toebrengen van lijden, letsel of vernietiging die niet noodzakelijk is voor het bereiken van legitieme militaire doeleinden. 

Onderscheid
De strijdende partijen moeten altijd onderscheid maken tussen burgers en strijders. Aanvallen mogen nooit gericht zijn op burgers, dus ook niet op burgerobjecten, zoals ziekenhuizen, scholen en gebedshuizen. 

Proportionaliteit
Proportionaliteit betekent dat de schade die door militaire operaties wordt veroorzaakt, zo veel mogelijk beperkt moet worden. 

Voorzorgsmaatregelen
Bij het uitvoeren van een aanval moeten zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen genomen worden, zodat het aantal burgerslachtoffers zo minimaal mogelijk blijft.  

Geldt dit voor iedereen?
Ja, deze regels gelden voor alle landen en voor alle strijdende partijen, inclusief groepen zonder officiële overheid. Staten zijn verplicht om ernstige schendingen van het humanitair recht te onderzoeken en te vervolgen. Wanneer deze wetten worden overtreden, spreken we van oorlogsmisdaden.

Bij Save the Children werken we dagelijks om kinderen in conflictgebieden te beschermen tegen het geweld en de gevolgen van deze schendingen. We roepen landen en strijdende partijen op om zich aan het humanitair recht te houden, zodat kinderen de bescherming krijgen die ze verdienen.