Skip to main content
TeamUp

Wereldvluchtelingendag: Sport als uitlaatklep gebruiken

Donderdag 20 Juni 2024

Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, staan we stil bij de miljoenen kinderen die gedwongen zijn hun thuis te verlaten vanwege conflict en vervolging. Bij Save the Children zetten we ons elke dag in voor deze kinderen, onder andere door ons sportprogramma TeamUp.

TeamUp is een non-verbaal programma dat via spel en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan kinderen in opvanglocaties en op basisscholen. Save the Children, UNICEF Nederland en War Child trekken gezamenlijk hierin op. 

Een programma voor iedereen
TeamUp gebruikt sport, spel en bewegingsactiviteiten om kinderen een veilige ruimte te bieden waarin zij hun energie kwijt kunnen, plezier kunnen maken en belangrijke sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Door deel te nemen kunnen kinderen even ontsnappen aan hun zorgen, en gewoon weer even kind zijn.

Het fijne is dat je de taal niet hoeft te spreken om mee te doen aan het programma. De begeleiders leggen zoveel mogelijk uit met gebaren en kaartjes. Zo kan iedereen meedoen. De TeamUp-sessies worden gegeven op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. 

Sport als uitlaatklep 
Deze zomer staat in het teken van sport en verbinding. Van het EK voetbal tot de Olympische Spelen, sport heeft de kracht om mensen samen te brengen en vreugde te brengen in moeilijke tijden. Mensen die sporten hebben vaak een betere nachtrust, een groter vermogen om te ontspannen en verbeteren hun sociale vaardigheden.

Daarom is het zo belangrijk dat gevluchte kinderen ook de kans krijgen om sport als uitlaatklep te gebruiken. Via TeamUp worden kinderen gestimuleerd om met andere kinderen samen te werken en vriendschappen te sluiten. Allemaal dingen die belangrijk zijn voor het verwerken van moeilijke ervaringen.

Samen voor een betere toekomst
Laten we deze dag gebruiken om onze steun te tonen aan gevluchte kinderen wereldwijd. Deze kinderen hebben het recht op een mooie en hoopvolle toekomst. Ze zijn onze toekomstige dokters, leraren en leiders. Laten we samen werken aan een wereld waarin elk kind veilig, gelukkig en gezond kan opgroeien.

Wil je vrijwilliger worden bij TeamUp? Lees hier meer