Skip to main content
Een kind staat achter een hek in Gaza

Wij hebben grote zorgen als de staakt-het-vuren deal in Gaza mislukt

Donderdag 7 Maart 2024

Zonder een staakt-het-vuren voor het begin van Ramadan, kan niet worden voorkomen dat 25% van de kinderen in Gaza sterft van de honger en dat een groter deel permanente schade oploopt aan de gezondheid door zware ondervoeding. 

Op dit moment is 90% van de kinderen vatbaar voor infectieziektes doordat ze verzwakt zijn. Onze medewerker Juliette Verhoeven is ter plekke en voert gesprekken met hulpverleners die net uit Gaza komen. Ook heeft zij gesprekken met lokale en nationale autoriteiten in Egypte en met internationale organisaties om de hulp aan Gaza beter te kunnen ondersteunen. 

Onze hulp
Save the Children coördineert de toevoer van humanitaire hulp aan Gaza vanuit Egypte, geeft financiële steun aan Palestijnse vluchtelingen in Egypte en verzorgt trainingen aan Egyptisch ambulancepersoneel die medische evacuees uit Gaza begeleiden. Deze trainingen bereiden personeel voor op de bescherming van kwetsbare mensen.

Tientallen vrachtwagens van Save the Children staan op dit moment vast voor de grensovergang bij Rafah. De afgelopen dagen hebben 20 van deze vrachtwagens Rafah bereikt met materialen voor onderdak, water en hygiëne kits. Maar dit is een schijntje van de hulp die nodig is om catastrofale situaties te voorkomen. Sinds 7 oktober waren er minimaal 500 vrachtwagens per dag nodig om levensreddende hulp te bieden: gemiddeld zijn dit er 87 geweest. Dit is minder dan 20% van wat nodig is om desastreuze gevolgen te voorkomen.

Uit cijfers van het Ministerie van Gezondheid in Gaza blijkt dat al 12.000 kinderen zijn overleden sinds 7 oktober. Gezinnen hebben al sinds oktober haast geen toegang tot voedzaam eten en schoon water door de vele gedwongen verhuizingen. Zonder een onmiddellijk staakt-het-vuren en volledige toegang voor hulp en hulpverleners is het niet mogelijk levensreddende steun te bieden aan kinderen en families in Gaza.