Overslaan en naar de inhoud gaan
9 apr 2025 Serbia

In maart bracht ik (Julia Verheul, politiek adviseur) een bezoek aan onze kantoren in Servië en Bosnië-Herzegovina. Door hun bijzondere ligging aan de grenzen van Europa, in de noordwestelijke Balkan, arriveren er veel alleenreizende kinderen die vaak via gevaarlijke tochten in de landen zijn aangekomen.

Deze kinderen komen bijvoorbeeld uit Afghanistan, Syrië of Egypte en zijn soms niet ouder dan 12 jaar. Onze medewerkers proberen hen hulp te bieden, maar dat wordt steeds lastiger: er zijn weinig legale routes om bescherming te vragen, en kinderen zijn daardoor erg afhankelijk van mensensmokkelaars tijdens hun reis. Behalve dat dit al erg gevaarlijk is, zien we ook steeds vaker dat kinderen op de vlucht "van de radar verdwijnen" op hun tocht naar een veilige plek.

Onze projecten

Tijdens het bezoek heb ik verschillende Save the Children projecten bezocht. Zo bieden we eerste hulp aan kinderen die met geweld zijn uitgezet en brengen hen naar een veilige locatie. De vertalers, die ter plekke aanwezig zijn, zorgen ervoor dat de kinderen zich snel op hun gemak voelen en kunnen vertellen wat er is gebeurd. Verder hebben we "drop-in" centers waar we allerlei kwetsbare kinderen (op de vlucht of niet) een veilige ruimte bieden. Het was erg zorgwekkend om te horen dat kinderen soms al dagen buiten hadden geslapen voordat ze bij de opvangcentra aankwamen.

 Naast dat we de kinderen bescherming bieden, doen we ook onderzoek waarmee we in kaart brengen waar de kinderen vandaan komen, wat hun situatie is en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Om de impact van deze projecten te vergroten en te kijken naar wat we nog meer kunnen doen, spraken we met ambassades en VN-organisaties over de uitdagingen die we in de noordwestelijke Balkanregio zien.

protesten

De week dat ik Servië bezocht stond niet alleen in het teken van vluchtelingen; er vonden op dat moment namelijk grootschalige protesten plaats tegen de corruptie binnen de Servische regering. Deze protesten werden geleid door studenten en brachten honderdduizenden mensen op de been. Het was inspirerend om te zien dat jonge mensen in zulke getallen opstaan tegen onrecht, zelfs als hier vijandig op wordt gereageerd vanuit de overheid. 

Tegelijkertijd vind ik het ook de taak van ons en de EU om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen demonstreren en niet geïntimideerd worden met politiegeweld. We zien dat er steeds minder ruimte is voor het maatschappelijk middenveld en maken ons daar zorgen over. Om deze reden onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat jongeren in Servië en Bosnië op een veilige manier hun politieke rechten kunnen uitoefenen.

tijd voor actie

Nu de reis is afgelopen, is het tijd om al deze intrigerende verhalen en ervaringen om te zetten in acties. Zo zullen we werken aan een voorstel om politieke rechten te beschermen, gaan we kijken hoe we een rapport kunnen opzetten over de beschermingsrisico's voor kinderen, en werken we samen met onze partners in deze landen om mentale zorg voor kinderen te verbeteren. 

Het was motiverend om te zien hoeveel kennis en expertise we samen kunnen genereren wanneer de krachten van verschillende kantoren worden gebundeld en we zo onze impact kunnen vergroten. Zo kunnen we beetje bij beetje toewerken naar een wereld waarin alle kinderen verzekerd zijn van de rechten die op papier al bestaan. Voor de kinderen wiens politieke rechten in gevaar zijn en die zich daar actief tegen proberen te verzetten, maar ook voor kinderen die op de vlucht zijn, zodat ze niet meer van de radar hoeven verdwijnen, niet meer met geweld worden uitgezet en niet meer afhankelijk zijn van mensensmokkelaars.

Related Blogs

Featured Blogs