Skip to main content

Crises zoals gewapende conflicten, klimaatverandering of een pandemie zoals Covid, hebben een enorme invloed op toenemende ondervoeding van kinderen wereldwijd. Veel landen kampen momenteel met een voedselcrisis. Wereldwijd lijden op dit moment minstens 13,6 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan ernstige acute ondervoeding. 

  • Gewapende conflicten: Een gewapend conflict heeft een grote impact op een maatschappij, en dus ook op voedselketens. Markten en winkels zijn bijvoorbeeld genoodzaakt om te sluiten, waardoor mensen geen eten kunnen kopen. Of mensen kunnen niet meer werken, waardoor ze geen inkomen verdienen om voedsel te kopen.  Ook conflicten elders kunnen impact hebben op voedselketens. Het conflict in Oekraïne zorgde wereldwijd voor een tekort granen, wat problematisch was voor veel landen in Afrika die van Oekraïne afhankelijk zijn voor hun import.  
  • Klimaatverandering: Door toenemende overstromingen, orkanen en extreme droogtes worden oogsten verwoest, groeien gewassen niet meer of kan vee niet meer grazen. Het wordt voor veel mensen daardoor steeds moeilijker om in hun levensonderhoud te voorzien, en sommigen zijn zelfs genoodzaakt te vluchten. De voedselonzekerheid van kinderen neemt hierdoor toe, omdat ouders hun kinderen niet meer voldoende en gevarieerd eten kunnen geven. 
  • Pandemie: Door lockdowns als gevolg van Covid19 is de armoede wereldwijd voor het eerst sinds drie decennia weer toegenomen. Doordat mensen niet konden werken, konden ze ook geen inkomen verdienen waarmee ze eten konden kopen voor hun kinderen. De pandemie is op z’n retour, maar de naschokken van de pandemie zullen nog lang gevoeld worden. 

Bovenop dit alles komen ook nog stijgende voedselprijzen. Hierdoor wordt voedsel nog onbetaalbaarder voor mensen met weinig financiële middelen. Een goed voorbeeld van waar dit alles tezamen komt, is de Hoorn van Afrika. Lees er meer over hier.