Skip to main content

Waarom zet Save the Children zich in voor mentale hulp en psychosociale zorg?

Wij willen dat kinderen na een conflict of ingrijpende gebeurtenis hun leven weer kunnen oppakken. Daarbij is mentale gezondheid cruciaal.

Save the Children is vaak in conflictgebieden en vluchtelingenkampen aanwezig. Kinderen die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor een oorlog, voelen zich vaak verdrietig, bang of gestrest. Onze collega’s zijn meestal de eerste hulpverleners waarmee kinderen in contact komen. Onze hulpverleners worden daarom getraind in ‘Psychological First Aid’ om de eerste psychosociale hulp te bieden. 

Wat doen jullie voor kinderen in conflictgebieden en op de vlucht?

In 2021 leefden er 449 miljoen kinderen - oftewel 1 op de 6 kinderen wereldwijd - in een conflictgebied. Ook waren er zo’n 40 miljoen kinderen ontheemd of op de vlucht, het hoogste aantal in jaren. Save the Children biedt deze kinderen zowel noodhulp, zoals onderdak, voedsel en medicijnen. Maar we zorgen ook altijd voor mentale hulp en psychosociale steun. Zo hebben we wereldwijd ‘Child Friendly Spaces’, ruimtes waar kinderen weer even kind kunnen zijn en hun zorgen kunnen vergeten.

Wat hebben gewapende conflicten, klimaatverandering en Covid te maken met ondervoeding?

Crises zoals gewapende conflicten, klimaatverandering of een pandemie zoals Covid, hebben een enorme invloed op toenemende ondervoeding van kinderen wereldwijd. Veel landen kampen momenteel met een voedselcrisis. Wereldwijd lijden op dit moment minstens 13,6 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan ernstige acute ondervoeding. 

Heeft het geven aan goed doelen zoals Save the Children zin? Verandert er iets in de wereld?

Door berichten in de media krijg je al snel het idee dat er weinig vooruitgang wordt geboekt. Het tegendeel is echter waar. Zo is kindersterfte sinds 1990 sterk afgenomen. Waar in 1990 nog 1 op 11 kinderen overleed, was dat in 2020 1 op de 27. In diezelfde periode daalde het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar met 61%. In de jaren '80 leefde ongeveer 40% van de wereldbevolking in extreme armoede, tegenwoordig is dat ongeveer 10%.  Steeds meer kinderen krijgen toegang tot energie. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld ‘s avonds een lampje branden waarmee ze huiswerk kunnen maken.  

Doen jullie aan geboortebeperking in de landen waar jullie werken?

Ieder individu heeft het recht om vrij te beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen zij willen krijgen. De omvang van een gezin is vaak cultureel bepaald of komt voort uit bepaalde religieuze overtuigingen of sociale omstandigheden. Dat is voor ieder mens anders. Daarnaast zijn er veel meisjes en vrouwen die wel aan anticonceptie zouden willen doen, maar die geen toegang hebben tot de juiste middelen. 

Save the Children is op verschillende manieren actief op het gebied van reproductieve en seksuele gezondheid en rechten 

Betrekken jullie kinderen bij het werk van Save the Children?

Voor Save the Children, als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld, is het heel belangrijk om kinderen en jongeren bij ons werk te betrekken. We geloven in de kracht van kinderen en jongeren, zij hebben het vermogen de wereld te veranderen. Door goed te luisteren, leren we wat voor kinderen en jongeren belangrijk is en waarin we hen kunnen ondersteunen. Daarom komen onze programma’s dan ook tot stand in samenwerking met kinderen, jongeren, ouders, overheden, gemeenschappen en andere partners. Zo bieden we duurzame oplossingen die ‘toekomstproof’ zijn. 

Subscribe to Vragen over ons werk