Skip to main content
Seksuele Gezondheid en Voorlichting

Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten van Tieners

De pubertijd is een periode waarin tieners (10-19 jaar) leren zelfstandig beslissingen te maken en hun eigen normen en waarden te vormen. Tegelijkertijd kenmerkt deze zich ook als een periode vankwetsbaarheid. Zo lopen tieners risico op ongeplande zwangerschap, kindhuwelijk, seksueel overdraagbare aandoeningen, en gender gerelateerd en seksueel geweld. Wereldwijd bevallen jaarlijks meer dan 13 miljoen adolescente meisjes. In lage- en middeninkomenslanden vindt 40% van de onveilige abortussen plaats bij tiener meisjes en jongeren.

Bij zwangerschappen die te snel achter elkaar plaatsvinden bestaat een verhoogd risico op sterfte in het eerste levensjaar en een tekort aan voedingstoffen bij de moeder. Gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor adolescente meisjes (15-19 jaar). Ook lopen kinderen van tienermoeders een hoger risico op sterfte en ziekte. Meisjes die worden uitgehuwelijkt of die zwanger worden, zijn vaak gedwongen om school te verlaten, blijven vaak in economisch afhankelijke situaties, en hebben daardoor meer moeite om een bestaanszekerheid voor henzelf en hun kind(eren) op te bouwen. 

Ieder individu heeft het recht om vrij te beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen zij wil. Dit is moeilijk als tieners en vrouwen geen seksuele voorlichting krijgen en geen toegang hebben tot anticonceptie. Wanneer meisjes en vrouwen toegang hebben tot goede gezondheidszorg en anticonceptie, neemt de moedersterfte af en verbeterd de gezondheid van pasgeborenen en kinderen. Daar helpt Save de Children bij.
  
Interventies 

  1. We geven uitgebreide seksuele voorlichting aan tieners. Dit doen we op scholen, in gemeenschappen en via sociale en traditionele media.
  2. We betrekken ouders, partners en gemeenschappen bij het bespreekbaar maken van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van pubers, zodat zij hen steunen. Daarnaast bevorderen wij gendergelijkwaardige normen en waarden.
  3. We versterken de gezondheidszorgsystemen en zorgen ervoor dat deze is afgestemd op tieners, zodat zij toegang hebben tot kwalitatief goede seksuele reproductieve gezondheidszorg die met respect wordt gegeven.
  4. We pleiten voor universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en informatie voor tieners en diegene die het meest de dupe zijn van discriminatie en ongelijkheid. Hierbij bevorderen wij leiderschapskwaliteiten van en pleidooi door adolescenten om de gezondheids-en onderwijsdiensten verantwoordelijk te houden voor hoogwaardige, op rechten gebaseerde gezondheidszorg en seksuele voorlichting.

Save the Children zorgt ervoor dat tieners participeren in het ontwerp, de uitvoering, de evaluatie en de verbetering van beleid, plannen en programma's. Wij partneren ook met jongerenorganisaties. Dit zorgt ervoor dat de stem van tieners en jongeren prominent aanwezig is in de besluitvorming, dat programma's voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van tieners beter aansluiten bij hun behoeften en realiteiten. Wij bereiden adolescenten voor om te pleiten bij lokale, regionale, en de landelijke overheid voor betere wetgeving, beleid, richtlijnen, uitvoering en budget voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg en rechten.  

Lees meer over ons project op dit gebied

ATWA: “Adolescent Transition in West Africa” 

Onvoldoende toegang tot en kennis van seksuele gezondheid en rechten, hebben levenslange gevolgen voor jongeren. Daarom zet Save the Children zich op dit gebied in voor adolescenten in West-Afrika. 

LEES MEER