Skip to main content
okraine

OEKRAÏNE

DONEER NU!

OEKRAÏNE

Sinds de oorlog in februari 2022 begon, zijn miljoenen mensen op de vlucht voor het geweld in Oekraïne: in Oekraïne zelf, naar de buurlanden en ook naar andere landen in Europa en wereldwijd, waaronder Nederland. Hieronder zijn heel veel kinderen. Kinderen op de vlucht lopen een groot risico om slachtoffer te worden van honger, ziekte, mensenhandel en misbruik.  

Save the Children helpt deze kinderen in Oekraïne, in de aangrenzende buurlanden en op andere plaatsen in Europa en wereldwijd, waaronder in Nederland.

Noodhulp

We bieden eerste noodhulp aan kinderen en hun ouders in Oekraïne zelf, en bij belangrijke grensovergangen in Roemenië, Polen en Litouwen. Dat doen we door het uitdelen van essentiële middelen, denk aan voedsel, water, luiers, zeep en dekens. We geven vluchtelingen informatie over waar ze naartoe kunnen, en we bieden ze SIM-kaarten aan, zodat ze kunnen contact op kunnen nemen met familie en vrienden. Kinderen kunnen bij belangrijke grensovergangen weer even kind zijn in kindvriendelijke ruimtes, waar ze onbezorgd kunnen spelen.  

Met het oog op de winter deelt Save the Children kolen, briketten en hout uit zodat mensen vuur kunnen maken om zichzelf te verwarmen en te kunnen koken. Ook deelt Save the Children extra dekens uit. Via de cash-programma's wordt er extra geld aan huishoudens gegeven, zodat mensen ook zelf dingen kunnen kopen die ze nodig achten om de winter door te komen.  

 

Alleenreizende kinderen

Save the Children maakt zich grote zorgen over alleenreizende kinderen. Alleenreizende kinderen zijn bijvoorbeeld hun ouders verloren, of door hun ouders of familie de grens overgestuurd in hoop dat ze ergens anders veilig zijn. Deze kinderen lopen een verhoogd risico op misbruik, uitbuiting, mensenhandel en verwaarlozing. Samen met lokale autoriteiten begeleiden we deze kinderen, zodat ze niet in handen vallen van criminelen. Save the Children werkt samen met lokale autoriteiten om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze niet in handen vallen van criminelen.  

 

Psychosociale hulp

Kinderen hebben de ergste dingen gezien en of meegemaakt. Denk aan bombardementen, beschietingen, verkrachtingen, de dood en nog veel meer afschuwelijke misdaden. Velen hebben dagen, weken of maanden moeten schuilen in donkere ruimtes, en velen hebben hun huizen moeten verlaten. Sommigen hebben hun ouders verloren. Dit tekent hen voor het leven. Kinderen kunnen last krijgen van nachtmerries, depressieve gevoelens en agressief gedrag. 

Save the Children biedt daarom psychosociale hulp, om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in het verwerken van wat ze hebben meegemaakt.  

 

Kindvriendelijke ruimtes

Bij grensovergangen, noodopvangcentra en belangrijke transportknooppunten hebben we kindvriendelijke ruimtes ingericht: hier kunnen kinderen weer even kind zijn en onbezorgd spelen. Ze ontmoeten er leeftijdsgenoten. Hulpverleners organiseren hier educatieve en recreatieve activiteiten, zoals teken- en speltherapie. Kinderen leren dan om op een positieve manier hun stress en angst los te laten.  

 

In Nederland

Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op scholen waar gevluchte kinderen uit Oekraïne zitten, bieden we het programma TeamUp aan in samenwerking met WarChild en Unicef. Dit is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan kinderen getroffen door conflict en migratie. TeamUp is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen zij meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst. 

Ervaring van medewerkers

Toen het conflict in Oekraïne eind februari begon, kwam Save the Children meteen in actie om hulp te verlenen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de buurlanden Polen, Litouwen en Roemenie. Enkele medewerkers van Save the Children Nederland besloten om er ter plekke te gaan helpen, onder andere in Oekraïne en Roemenië. 

LEES MEER

Een overzicht van onze hulp

Toen het conflict in Oekraïne begon was Save the Children als een van de eerste hulporganisaties ter plaatse om kinderen te helpen. Welke hulp geven we aan kinderen en hun families, en waar? Een overzicht. 

LEES MEER

Het laatste nieuws over Oekraïne

Steeds meer explosieve wapens in bevolkte gebieden

19 Apr 2024

Vorige maand zijn er zeker 57 kinderen gedood of verwond in Oekraïne. Dat is twee keer zoveel als in februari. De afgelopen twee jaar is er geen dag voorbijgegaan dat de sirenes niet klonken in Oekraïne. Dit kan niet langer zo doorgaan.

Lees meer

2 jaar oorlog in Oekraïne: wat zijn de cijfers?

24 Feb 2024

Twee jaar oorlog is twee jaar te veel. In Oekraïne zijn degenen die het zwaarst getroffen worden ook het minst verantwoordelijk: kinderen. Elke dag worden er door de aanhoudende vijandelijkheden meer dan drie kinderen gedood of gewond.  

Lees meer

Ondanks gevaar voor geweld keren veel Oekraïners huiswaarts

23 Feb 2024

Na twee jaar oorlog zijn 15 miljoen mensen hun huis ontvlucht. Een deel ervan keert terug naar huis, maar woont in extreme omstandigheden. Zo’n 1,1 miljoen kinderen is terug in het oude huis, maar voor de helft ervan is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren.

Lees meer