Daar waar de crisis het grootst is, zijn wij er voor de allerkleinsten.
Ook in Oekraïne. Onvoorwaardelijk. 

Doneer nu!

Oekraïne

Sinds de oorlog eind februari begon, zijn miljoenen mensen op de vlucht voor het geweld in Oekraïne: in Oekraïne zelf, naar de buurlanden en ook naar andere landen in Europa en wereldwijd, waaronder Nederland. Hieronder zijn heel veel kinderen. Kinderen op de vlucht lopen een groot risico om slachtoffer te worden van honger, ziekte, mensenhandel en misbruik.  

Save the Children helpt deze kinderen in Oekraïne, in de aangrenzende buurlanden en op andere plaatsen in Europa en wereldwijd, waaronder in Nederland.   

Noodhulp

We bieden eerste noodhulp aan kinderen en hun ouders in Oekraïne zelf, en bij belangrijke grensovergangen in Roemenië, Polen en Litouwen. Dat doen we door het uitdelen van essentiële middelen, denk aan voedsel, water, luiers, zeep en dekens. We geven vluchtelingen informatie over waar ze naartoe kunnen, en we bieden ze SIM-kaarten aan, zodat ze kunnen contact op kunnen nemen met familie en vrienden. Kinderen kunnen bij belangrijke grensovergangen weer even kind zijn in kindvriendelijke ruimtes, waar ze onbezorgd kunnen spelen.  

Met het oog op de winter deelt Save the Children kolen, briketten en hout uit zodat mensen vuur kunnen maken om zichzelf te verwarmen en te kunnen koken. Ook deelt Save the Children extra dekens uit. Via de cash-programma's wordt er extra geld aan huishoudens gegeven, zodat mensen ook zelf dingen kunnen kopen die ze nodig achten om de winter door te komen.  

Alleenreizende kinderen

Save the Children maakt zich grote zorgen over alleenreizende kinderen. Alleenreizende kinderen zijn bijvoorbeeld hun ouders verloren, of door hun ouders of familie de grens overgestuurd in hoop dat ze ergens anders veilig zijn. Deze kinderen lopen een verhoogd risico op misbruik, uitbuiting, mensenhandel en verwaarlozing. Samen met lokale autoriteiten begeleiden we deze kinderen, zodat ze niet in handen vallen van criminelen. Save the Children werkt samen met lokale autoriteiten om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze niet in handen vallen van criminelen.  

Psychosociale hulp

Kinderen hebben de ergste dingen gezien en of meegemaakt. Denk aan bombardementen, beschietingen, verkrachtingen, de dood en nog veel meer afschuwelijke misdaden. Velen hebben dagen, weken of maanden moeten schuilen in donkere ruimtes, en velen hebben hun huizen moeten verlaten. Sommigen hebben hun ouders verloren. Dit tekent hen voor het leven. Kinderen kunnen last krijgen van nachtmerries, depressieve gevoelens en agressief gedrag. 

Save the Children biedt daarom psychosociale hulp, om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in het verwerken van wat ze hebben meegemaakt.  

Kindvriendelijke ruimtes

Bij grensovergangen, noodopvangcentra en belangrijke transportknooppunten hebben we kindvriendelijke ruimtes ingericht: hier kunnen kinderen weer even kind zijn en onbezorgd spelen. Ze ontmoeten er leeftijdsgenoten. Hulpverleners organiseren hier educatieve en recreatieve activiteiten, zoals teken- en speltherapie. Kinderen leren dan om op een positieve manier hun stress en angst los te laten.  

In Nederland

Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op scholen waar gevluchte kinderen uit Oekraïne zitten, bieden we het programma TeamUp aan in samenwerking met WarChild en Unicef. Dit is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan kinderen getroffen door conflict en migratie. TeamUp is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen zij meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst. 

Ervaring van medewerkers

Toen het conflict in Oekraïne eind februari begon, kwam Save the Children meteen in actie om hulp te verlenen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de buurlanden Polen, Litouwen en Roemenie. Enkele medewerkers van Save the Children Nederland besloten om er ter plekke te gaan helpen, onder andere in Oekraïne en Roemenië. 
Lees meer

DRA in Oekraïne

Drie Nederlandse organisaties – Dorcas, Cordaid en Save the Children – werken onder de vlag van de Dutch Relief Alliance samen om de bevolking van Oekraïne direct hulp te bieden door middel van een Acute Joint Response.
Lees meer

Een overzicht van onze hulp

Toen het conflict in Oekraïne begon was Save the Children als een van de eerste hulporganisaties ter plaatse om kinderen te helpen. Welke hulp geven we aan kinderen en hun families, en waar? Een overzicht. 
Lees meer

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Doneer nu!

Het laatste nieuws over Oekraïne

24-AUG-2023

Explosieve wapens zouden nooit in bevolkte gebieden mogen worden gebruikt

07-JUL-2023

500 dagen oorlog in Oekraïne: meer dan 500 dode kinderen

04-JUL-2023

Animatie over de vlucht van een kind: "Kinderen zijn het grootste slachtoffer van oorlog"

Uw gift is hard nodig voor deze kinderen en hun families.

Inmiddels zijn meer dan 8 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld in Oekraïne. Bijna elke seconde van de oorlog is een kind uit Oekraïne een vluchteling geworden. Kinderen op de vlucht lopen het risico om slachtoffer te worden van ziekte, mensenhandel en misbruik. 

We werken, waar mogelijk, samen met lokale organisaties om ervoor te zorgen dat onze hulp lokaal wordt gestuurd, waardoor we vertrouwen kunnen opbouwen en toegang krijgen tot moeilijk bereikbare gemeenschappen.  

Dankzij het KinderNoodhulpFonds kunnen we snel financiële middelen beschikbaar maken, om humanitaire operaties – waar ook ter wereld – te ondersteunen. We verlenen noodhulp, denk aan het uitdelen van voedsel, water, hygiëne items en contant geld en het geven van psychosociale steun aan kinderen. Met dit fonds kunnen onze lokale teams snel, onafhankelijk en adequaat reageren. Zo zijn wij in staat om op de meest cruciale momenten van hun leven, kinderen de hulp te bieden die zij nodig hebben. Onvoorwaardelijk. 

Geef kinderen in Oekraïne een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer

Dit is de impact die uw donatie kan maken:

  • Voor €1,- kunnen we één gezichtsmasker leveren voor medisch personeel in conflictgebieden 

  • Voor €10,- kunnen we een deken kopen voor een kind 

  • Voor €20,- kunnen we een kind en zijn/haar gezin voorzien van een hygiëne pakket met daarin zeep, handdoeken, tandpasta en wasmiddel. 

  • Voor €20,- kunnen we kinderen een leerpakket geven met daarin pennen, potloden, papier en een liniaal. 

  • Voor €45,- kunnen we een slachtoffer van geweld helpen door hen door te verwijzen naar gespecialiseerde diensten, zoals juridische ondersteuning, gezondheidszorg of een veilig heenkomen. 

  • Voor €95,- kunnen we een kind en zijn/haar gezin een maand voorzien van basisvoedsel 

  • Voor €285,- kunnen we een ontheemde familie ondersteunen met noodhulp, inclusief onderdak. 

  • Voor €900,- kunnen we een mobiele kindvriendelijke ruimtes opzetten die we in afgelegen gebieden gebruiken om kwetsbare kinderen in nood te helpen. 

  • Voor €1800,- kunnen we een maand de kosten voor een ziekenhuis dekken (schoonmaakbenodigdheden, sterilisatiemateriaal, dekens, brandstof voor stroomgenerator) 

>