Welke hulp geven we aan kinderen en hun families, en waar? Een overzicht

Save the Children was als een van de eerste hulporganisaties ter plaatse in Oekraïne en de omliggende landen om kinderen te helpen. Met middelen uit het Kindernoodhulpfonds en Giro555 geven we hulp aan kinderen in Oekraïne, Roemenië, Polen en Litouwen. Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne.  

Save the Children is aanwezig in Oekraïne en werkt sinds 2007 samen met lokale partners, en is sinds 2014 actief in Oost-Oekraïne. We zijn sinds 1991 aanwezig in Roemenië. Door deze jarenlange aanwezigheid in Oekraïne, Roemenië en in heel Europa, konden we meteen hulp bieden toen de crisis uitbrak. 

Oekraïne

De situatie in Oekraïne is erg complex. We werken veel samen met lokale partners om ook moeilijk bereikbare gebieden te bereiken in het oosten van Oekraïne. Onder andere met middelen van Giro555 delen we contant geld, hout, brandstof, luiers, voedsel, water en hygiëneartikelen (denk aan zeep en maandverband) uit aan gezinnen die op de vlucht zijn. We hebben speciale pakketten uitgedeeld aan kinderen die in schuilkelders aan de frontlinie zitten. Deze pakketten bevatten speelgoed en oefeningen voor kinderen om met stress en angst om te gaan. We bieden psychosociale hulp aan kinderen die vaak heftige dingen hebben gezien en meegemaakt. We zetten kindvriendelijke ruimtes, scholen en onderwijsactiviteiten op samen met lokale partners. Save the Children werkt samen met kinderziekenhuizen om hen van essentiële medische apparatuur en medicijnen te voorzien. 

Polen

In Polen zijn in zes opvangcentra aan de grens kindvriendelijke ruimtes ingericht. Hier bieden onze hulpverleners iedere dag activiteiten aan voor kinderen. Save the Children deelt kleding, schoenen, hygiëneartikelen, kinderspeelgoed, contant geld en boeken uit. In de hoofdstad Warschau richten we een speciale school voor kinderen uit Oekraïne op. Ook hebben we verschillende ‘digital learning hubs’ opgericht zodat studenten online onderwijs kunnen volgen. 

Samen met autoriteiten werken we aan het opsporen van families zodat kinderen herenigd kunnen worden met familie en vrienden. Ook zetten we samen met andere organisaties kinderbeschermingssystemen op om kinderen veilig te houden. Dit vanwege het risico dat alleenreizende kinderen lopen om in handen van mensenhandelaren te vallen. We geven kinderen psychosociale hulp en we helpen hen op weg om toegang te krijgen tot juridische diensten.  

De 14-maanden oude Kristina speelt in een kindvriendelijke ruimte van Save the Children.  

Roemenië

Save the Children helpt kinderen en hun families uit Oekraïne bij de negen belangrijkste grensovergangen tussen Roemenië en Oekraïne, en ook bij de grensovergangen tussen Roemenië en Moldavië. Hulpverleners geven informatie over waar vluchtelingen naartoe kunnen: sommigen gaan naar een opvanglocatie, anderen willen door reizen naar familie of vrienden in andere landen. Met middelen uit Giro555 worden er vertaaldiensten aangeboden en worden essentiële middelen uitgedeeld, zoals eten, schoon water, verzorgingsartikelen, dekens en telefoonkaarten. Zo worden er aan de grens bij Isaccea 1000 maaltijden per dag bereid en uitgedeeld. 

Save the Children heeft kindvriendelijke ruimtes ingericht bij grensovergangen, opvangcentra en het treinstation in Boekarest, waar kinderen kunnen spelen en contact hebben met leeftijdsgenoten. Ook zijn er speciale ruimtes voor moeders met baby's. Hulpverleners geven psychosociale hulp en organiseren educatieve en recreatieve activiteiten. 

We werken nauw samen met lokale autoriteiten om alleenreizende kinderen te begeleiden, die extra kwetsbaar zijn. 

Litouwen

Onze hulpverleners in Litouwen hebben, onder andere met steun van Giro555, kindvriendelijke ruimtes opgezet in alle officiële opvangcentra, waar we meer dan 10.000 kinderen hebben geholpen. In deze ruimtes is ook een aparte kamer ingericht voor moeders die borstvoeding geven. Hier organiseren we educatieve en recreatieve activiteiten en we verwijzen mensen naar officiële instanties en zorginstellingen. We geven onder andere medicijnen, voedsel en kinderkleding. In Vilnius kunnen kinderen met een psycholoog praten. 

Nederland

Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op scholen waar gevluchte kinderen uit Oekraïne zitten, bieden we het programma TeamUp aan in samenwerking met WarChild en Unicef. Dit is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan kinderen getroffen door conflict en migratie. TeamUp is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen zij meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst.