Skip to main content
CH1667551

Welke hulp geven we aan kinderen en hun families, en waar? Een overzicht

Save the Children was als een van de eerste hulporganisaties ter plaatse in Oekraïne en de omliggende landen om kinderen te helpen. Met middelen uit het Kindernoodhulpfonds en Giro555 geven we hulp aan kinderen in Oekraïne, Roemenië, Polen en Litouwen. Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne.  

Save the Children is aanwezig in Oekraïne en werkt sinds 2007 samen met organisaties ter plaatse.We zijn sinds 1991 aanwezig in Roemenië. Door deze jarenlange aanwezigheid in Oekraïne, Roemenië en in heel Europa, konden we meteen hulp bieden toen de crisis uitbrak.

Oekraïne
In Oekraïne werken we samen met partners ter plaatse om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken in het oosten en zuiden van Oekraïne. Onder andere met middelen van Giro555 delen we contant geld, luiers, voedsel, water en verzorgingsartikelen (denk aan zeep en maandverband) uit aan gezinnen.  

We hebben speciale pakketten uitgedeeld aan kinderen die in schuilkelders aan de frontlinie zitten. Deze pakketten bevatten speelgoed en oefeningen voor kinderen om met stress en angst om te gaan.  

We bieden psychosociale hulp aan kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. We zetten kindvriendelijke ruimtes, scholen en onderwijsactiviteiten op samen met partnerorganisaties ter plaatse.  Zo hebben we zestien digitale onderwijscentra opgezet.  

CH1752245-Village-head-Iryna-and-Save-the-Children-staff-member-collect-water-at-manual-water-pump-constructed-by-Save-the-Children

Save the Children werkt samen met gemeenschappen in het noorden van Oekraïne aan het aanleggen van 20 waterputten met handpompen. Dit is van belang omdat aanvallen op energievoorzieningen ook gevolgen hebben voor watervoorzieningen. Zo doen veel elektrische waterpompen het niet meer als gevolg van aanvallen op het elektriciteitsnetwerk.

In Noord-Oekraïne werken we aan het opknappen van schoolgebouwen en gezondheidsinstellingen zodat deze weer gebruikt en verwarmd kunnen worden, dit is belangrijk met het oog op de winter. Ook delen we extra kolen en hout uit, zodat mensen zelf vuur kunnen maken om zichzelf en hun kinderen warm te houden met de winter in aantocht. Dit is belangrijk omdat veel families in Oekraïne zonder stroom en verwarming zitten vanwege aanvallen op de infrastructuur. Daarnaast delen we met het oog op de winter extra dekens en contant geld uit aan gezinnen met kinderen.

Polen
In Polen zijn onder andere met hulp van Giro555 in zes opvangcentra  kindvriendelijke ruimtes ingericht. Hier bieden onze hulpverleners iedere dag activiteiten aan voor kinderen, waaronder psychosociale hulp. In de hoofdstad Warschau hebben we een speciale school voor kinderen uit Oekraïne opgericht.  

Samen met autoriteiten werken we aan het opsporen van families zodat kinderen herenigd kunnen worden met familie en vrienden. Ook zetten we samen met andere organisaties kinderbeschermingssystemen op om kinderen veilig te houden. Dit vanwege het risico dat alleenreizende kinderen lopen om in handen van mensenhandelaren te vallen. We geven kinderen psychosociale hulp en we helpen hen op weg om toegang te krijgen tot juridische diensten. Onder andere met Giro555 middelen ondersteunen we huishoudens met cash geld. Op deze manier kunnen gezinnen met kinderen zelf beslissen wat ze nodig hebben.

CH1667995-Kristina-14-months-plays-with-her-favourite-white-bear-in-the-child-safe-space-Poland

De 14-maanden oude Kristina speelt in een kindvriendelijke ruimte van Save the Children.  

Roemenië


Save the Children helpt kinderen en hun families uit Oekraïne bij de negen belangrijkste grensovergangen tussen Roemenië en Oekraïne, en ook bij de grensovergangen tussen Roemenië en Moldavië. Hulpverleners geven informatie over waar vluchtelingen naartoe kunnen: sommigen gaan naar een opvanglocatie, anderen willen door reizen naar familie of vrienden in andere landen. Met middelen uit Giro555 worden er vertaaldiensten aangeboden en wordt er voorlichting gegeven aan vluchtelingen. Ook delen we essentiële middelen uit, zoals eten, schoon water, verzorgingsartikelen, luiers, contant geld, dekens en telefoonkaarten.

Save the Children heeft kindvriendelijke ruimtes ingericht bij grensovergangen, opvangcentra en het treinstation in Boekarest, waar kinderen kunnen spelen en contact hebben met leeftijdsgenoten. Ook zijn er speciale ruimtes voor moeders met baby's. Hulpverleners en psychologen geven psychosociale hulp en organiseren educatieve en recreatieve activiteiten.  

We werken nauw samen met lokale autoriteiten om alleenreizende kinderen te begeleiden, die extra kwetsbaar zijn.  

LEES HIER MEER OVER HET BEZOEK VAN NADIA MOUSSAID AAN ROEMENIE>

 

Litouwen
Onze hulpverleners in Litouwen hebben kindvriendelijke ruimtes opgezet in alle officiële opvangcentra, waar we meer dan 10.000 kinderen hebben geholpen. In deze ruimtes is ook een aparte kamer ingericht voor moeders die borstvoeding geven. Hier organiseren we educatieve en recreatieve activiteiten en we verwijzen mensen naar officiële instanties en zorginstellingen. We geven onder andere medicijnen, voedsel en kinderkleding. In Vilnius kunnen kinderen met een psycholoog praten.

Nederland
Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op scholen waar gevluchte kinderen uit Oekraïne zitten, bieden we het programma TeamUp aan in samenwerking met WarChild en Unicef. Dit is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan kinderen getroffen door conflict en migratie. TeamUp is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen zij meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst.