Skip to main content
Kinderen en

NEDERLAND

Kinderen en jongeren in Nederland

Kinderen en jongeren in Nederland groeien niet allemaal op zonder zorgen, stress, de juiste financiële middelen en krijgen helaas niet allemaal gelijke kansen. Wij zagen dat er voor twee doelgroepen (nog) te weinig gedaan wordt. Namelijk voor gevluchte kinderen én (financieel) kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland. Save the Children is er voor alle kinderen in de wereld, dus ook voor kinderen in Nederland. We hebben daarom een aantal programma’s ontwikkeld om kwetsbare kinderen in Nederland te helpen.

Eén daarvan is TeamUp, voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten. Dit programma hebben we samen met War Child en UNICEF Nederland ontwikkeld. Met onze ervaren facilitators helpen we gevluchte kinderen met gestructureerde sport-en spelactiviteiten sociaal en emotioneel te ondersteunen. Dit doen we in opvanglocaties en op scholen door heel Nederland in de leeftijd van 6 – 18 jaar.

Met Speaking Minds helpen we gemeenten en provincies met jongerenparticipatie. Het programma betrekt moeilijk bereikbare jongeren op een praktische en betekenisvolle manier bij gemeentelijk en provinciaal beleid. Naast dat jongerenparticipatie een fundamenteel recht is, draagt Speaking Minds ook bij aan de persoonlijk, sociale, emotionele en morele ontwikkeling van jongeren. Jongeren denken bij Speaking Minds mee over gemeentelijk beleid op het gebied van armoede, schulden, jeugdzorg en gezondheidszorg. Speaking Minds is er voor kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 12-21 jaar. 

Projecten in Nederland

TeamUp: voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten

War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

Lees verder

TeamUp op School

TeamUp op School is actief op ruim dertig scholen. Het programma richt zich op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling en versterkt daarmee het welzijn van kinderen.

Lees verder

Speaking Minds geeft kwetsbare jongeren de ruimte om hun stem te uiten in beleid!

Veel kinderen en jongeren in Nederland groeien op in armoede. Daardoor kampen ze - nu en in de toekomst - vaak met problemen, die wellicht voorkomen kunnen worden.

Lees verder

Speaking Minds Maatschappelijk Diensttijd (MDT)

Wie kan beter aangeven wat jongeren belangrijk vinden dan zijzelf? Speaking Minds MDT (Maatschappelijke Diensttijd) brengt beleidsmakers en jongeren van het vmbo bij elkaar. Zo ontstaat een dialoog over maatschappelijke thema’s die jongeren raken en maken de jongeren kennis met de wereld van lokale politici en beleidsmakers.

Lees verder

Berichten over Nederland

Cease Fire Now!

8 Nov 2023

Samen met Melkweg & Paradiso organiseren we woensdag 15 november een benefiet voor kinderslachtoffers van oorlogsgeweld. 

Lees meer

Bijna helft van Nederlanders ziet verkiezingen als kans op een socialer Nederland

7 Nov 2023

Jongeren voelen sterk urgentie nu iets te doen aan klimaatverandering. Vandaag lanceren wij met meer dan 50 maatschappelijke organisaties de verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid.’ 

Lees meer

De klimaatcrisis is een kindercrisis: stem voor een duurzame toekomst

4 Nov 2023

De klimaatcrisis vindt nú plaats en heeft een verwoestende impact op het leven van onze kinderen. Onze jeugdreporters Jade en Rens gingen met verschillende politici in gesprek over klimaatbeleid.  

Lees meer
banner

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer