Kinderen en jongeren in Nederland
Kinderen en jongeren in Nederland groeien niet allemaal op zonder zorgen, stress, de juiste financiële middelen en krijgen helaas niet allemaal gelijke kansen. Wij zagen dat er voor twee doelgroepen (nog) te weinig gedaan wordt. Namelijk voor gevluchte kinderen én praktisch opgeleide kinderen en jongeren in Nederland. Save the Children is er voor alle kinderen in de wereld, dus ook voor kinderen in Nederland. We hebben daarom een aantal programma’s ontwikkeld om kwetsbare kinderen in Nederland te helpen.
Eén daarvan is TeamUp, voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten. Dit programma hebben we samen met War Child en UNICEF Nederland ontwikkeld. Met onze ervaren facilitators helpen we gevluchte kinderen met gestructureerde sport-en spelactiviteiten sociaal en emotioneel te ondersteunen. Dit doen we in opvanglocaties en op scholen door heel Nederland in de leeftijd van 6 – 18 jaar.
Speaking Minds is een erkende methode die we in 2016 hebben ontwikkeld met praktisch opgeleide jongeren die hen op een betekenisvolle manier bij gemeentelijk en provinciaal beleid betrekt. In een Speaking Minds-traject legt de gemeente/provincie een of meerdere beleidsvragen voor aan jongeren op praktijkonderwijs of een vmbo- of MBO-school. Over deze vraag gaan de leerlingen in gesprek met andere jongeren, ervaringsdeskundigen, lokale instanties en de gemeente of provincie. Zo bedenken zij onder begeleiding van Speaking Minds-trainers oplossingen op deze vraag voor de bestuurders.
Projecten in Nederland
TeamUp: voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten
War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.
TeamUp op School
TeamUp op School is actief op ruim dertig scholen. Het programma richt zich op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling en versterkt daarmee het welzijn van kinderen.
Speaking Minds laat jongeren meepraten over lokaal beleid
Praktisch opgeleide jongeren worden het minst betrokken in het maatschappelijk debat. Daardoor wordt hun mening niet gehoord, wat een schending is van het kinderrechtenverdrag. De erkende Speaking Minds-methode laat hen meepraten over beleid. Zo tonen we hen dat hun mening ertoe doet, verkleinen we de kloof tussen hen en hun gemeente of provincie en maken we jeugdbeleid effectiever.
Berichten over Nederland
Wij vierden 100 jaar kinderrechten door bingo te spelen met 100-jarigen 🎉
14 Okt 2024
Wij vierden een feestje met jong én oud! Kinderrechten bestaan namelijk 100 jaar. En dat vierden wij met kinderen van basisschool de Wijde Wereld, honderdjarigen en ouderen van Woonzorgcentrum de De Koperhorst en Thijmen Schoorl. We aten lekkere taartjes, we speelden kinderrechtenbingo en we spraken over kinderrechten door de jaren heen!
Welke impact heeft ons TeamUp programma voor gevluchte kinderen in Nederland?
10 Okt 2024
Wij vinden het belangrijk dat kinderen in azc’s en (nood)opvanglocaties via sport en spel hun emoties kunnen verwerken. Dit is mogelijk met ons programma TeamUp. Het afgelopen jaar hebben we met een onafhankelijke onderzoekers van het IDS (Institute of Development Studies) de impact van TeamUp in kaart gebracht.
TeamUp - Een uitlaatklep voor kinderen in (nood)opvanglocaties
3 Okt 2024
Jethro is al bijna 8 jaar betrokken bij TeamUp. Eerst als vrijwilliger in de reguliere opvanglocaties en sinds een jaar als betaalde kracht in de noodopvanglocaties met zogeheten mobiele teams. Hiermee komen Jethro en zijn team op locaties die lastig te bereiken zijn, maar waar wel veel hulp nodig is. Zoals een groot cruiseschip, verschillende hostels en een voormalig vakantiepark met ruim 300 kinderen.