Skip to main content
Kinderen en

NEDERLAND

Kinderen en jongeren in Nederland

Kinderen en jongeren in Nederland groeien niet allemaal op zonder zorgen, stress, de juiste financiële middelen en krijgen helaas niet allemaal gelijke kansen. Wij zagen dat er voor twee doelgroepen (nog) te weinig gedaan wordt. Namelijk voor gevluchte kinderen én praktisch opgeleide kinderen en jongeren in Nederland. Save the Children is er voor alle kinderen in de wereld, dus ook voor kinderen in Nederland. We hebben daarom een aantal programma’s ontwikkeld om kwetsbare kinderen in Nederland te helpen.

Eén daarvan is TeamUp, voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten. Dit programma hebben we samen met War Child en UNICEF Nederland ontwikkeld. Met onze ervaren facilitators helpen we gevluchte kinderen met gestructureerde sport-en spelactiviteiten sociaal en emotioneel te ondersteunen. Dit doen we in opvanglocaties en op scholen door heel Nederland in de leeftijd van 6 – 18 jaar.

Speaking Minds is een erkende methode die we in 2016 hebben ontwikkeld met praktisch opgeleide jongeren die hen op een betekenisvolle manier bij gemeentelijk en provinciaal beleid betrekt. In een Speaking Minds-traject legt de gemeente/provincie een of meerdere beleidsvragen voor aan jongeren op praktijkonderwijs of een vmbo- of MBO-school. Over deze vraag gaan de leerlingen in gesprek met andere jongeren, ervaringsdeskundigen, lokale instanties en de gemeente of provincie. Zo bedenken zij onder begeleiding van Speaking Minds-trainers oplossingen op deze vraag voor de bestuurders.

Projecten in Nederland

TeamUp: voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten

War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

Lees verder

TeamUp op School

TeamUp op School is actief op ruim dertig scholen. Het programma richt zich op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling en versterkt daarmee het welzijn van kinderen.

Lees verder

Speaking Minds laat jongeren meepraten over lokaal beleid

Praktisch opgeleide jongeren worden het minst betrokken in het maatschappelijk debat. Daardoor wordt hun mening niet gehoord, wat een schending is van het kinderrechtenverdrag. De erkende Speaking Minds-methode laat hen meepraten over beleid. Zo tonen we hen dat hun mening ertoe doet, verkleinen we de kloof tussen hen en hun gemeente of provincie en maken we jeugdbeleid effectiever.

Lees verder

Berichten over Nederland

Cease Fire Now!

8 Nov 2023

Samen met Melkweg & Paradiso organiseren we woensdag 15 november een benefiet voor kinderslachtoffers van oorlogsgeweld. 

Lees meer

Bijna helft van Nederlanders ziet verkiezingen als kans op een socialer Nederland

7 Nov 2023

Jongeren voelen sterk urgentie nu iets te doen aan klimaatverandering. Vandaag lanceren wij met meer dan 50 maatschappelijke organisaties de verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid.’ 

Lees meer

De klimaatcrisis is een kindercrisis: stem voor een duurzame toekomst

4 Nov 2023

De klimaatcrisis vindt nú plaats en heeft een verwoestende impact op het leven van onze kinderen. Onze jeugdreporters Jade en Rens gingen met verschillende politici in gesprek over klimaatbeleid.  

Lees meer
banner

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer