TeamUp: spel en beweging voor kinderen getroffen door conflict en migratie

Als reactie op de grote toestroom van vluchtelingen bundelden Save the Children, UNICEF Nederland en War Child in 2015 hun jarenlange ervaring en expertise samen in TeamUp: een programma voor gevluchte kinderen in Nederland. Inmiddels wordt TeamUp ook op nieuwkomersscholen gegeven en is het gegroeid naar een internationaal programma. Op deze manier worden wereldwijd kinderen geholpen. 

Lees hier meer over het ontstaan van TeamUp

Wat is TeamUp?
TeamUp is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten  psychosociale steun biedt aan kinderen getroffen door conflict en migratie. TeamUp is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen zij meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst.

TeamUp is er op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. De vaardigheden die kinderen bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s en komen weer van pas in hun dagelijks leven.

TeamUp in Opvanglocaties

TeamUp biedt sinds 2015 psychosociale ondersteuning aan gevluchte kinderen in 38 opvanglocaties in Nederland. Deze kinderen zijn opgegroeid met de directe gevolgen van oorlog en geweld en zijn vaak gedwongen om te vluchten. Zij hebben veel meegemaakt en zijn in hun land van herkomst en tijdens de reis naar Nederland blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties. In Nederland stopt deze onzekerheid en stress niet. Kinderen moeten vaak verhuizen en maken zich zorgen om hun ouders en vrienden. Hierdoor kunnen zij bang, onzeker of juist agressief worden. Ook de onzekerheid over een toekomst in Nederland zorgt vaak voor extra stress bij de kinderen. TeamUp helpt hierbij en biedt kinderen een veilige ruimte om stress en spanning los te laten. Hierdoor kunnen zij beginnen met het verwerken van hun traumatische ervaringen en het bouwen aan een toekomst vrij van angst en gevaar. De TeamUp-sessies worden begeleid door vrijwillige, getrainde facilitators. Voor meer informatie en vragen mail naar: [email protected]

TeamUp op school

Sinds schooljaar 2017-2018 wordt TeamUp ook uitgevoerd binnen het primair nieuwkomersonderwijs. Veel onderwijsmethoden en programma’s die zich richten op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn erg talig en sluiten daarom niet optimaal aan bij kinderen binnen het nieuwkomersonderwijs. Dankzij het hoofdzakelijk non-verbale karakter van het programma, waar spel en beweging centraal staan, kan ieder kind vanaf dag één meedoen – ongeacht de taal die zij spreken.

Meer informatie

TeamUp Wereldwijd

De afgelopen jaren kreeg TeamUp ook veel verzoeken uit andere landen. Inmiddels is TeamUp ook actief in het buitenland. Zoals in Oeganda, waar gevluchte kinderen uit Zuid-Soedan deelnemen aan de activiteiten en Colombia, voor gevluchte kinderen uit Venezuela. TeamUp is ook actief in Zweden, Srilanka en de bezette Palestijnse gebieden. In samenwerking met SOS Kinderdorpen Internationaal start TeamUp ook in Italië en Griekenland. We werken wereldwijd in uiteenlopende contexten zoals scholen, vluchtelingenkampen en opvangcentra. Hiervoor werken we samen met lokale en internationale parners. Lokale trainers worden opgeleid in de TeamUp methodiek, zij trainen vervolgens de TeamUp begeleiders zodat zoveel mogelijk kinderen worden bereikt door TeamUp.

Vrijwilligers gezocht: spel- en bewegingsbegeleiders voor gevluchte kinderen in Nederland

We zoeken vrijwilligers die vier uur per week spel- en bewegingsactiviteiten willen begeleiden voor gevluchte kinderen in Nederland. Je wordt getraind en begeleid door TeamUp en gaat bij een opvanglocatie bij jou in de buurt aan de slag. IETS VOOR JOU? LEES SNEL VERDER.

​MELD JE NU AAN

Hoe is het om vrijwilliger te zijn bij TeamUp? 
Lees hier de verhalen van Robert en Floor, of van onze andere vrijwillige helden bij TeamUp. Zij vertellen over hun ervaringen met TeamUp en wat het voor hen betekent om wekelijks gevluchte kinderen door sport- en spel weer een uurtje kind te laten zijn. Bekijk ook in onderstaande video hoe waardevol het werk van TeamUp is.

>