TeamUp: sport- en spelactiviteiten voor gevluchte kinderen in Nederland

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid.

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens 'Dit is niet hoe het blijft" - maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. 's Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

Regelmaat en ontspanning
De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan ontspanning, regelmaat en stabiliteit. Zodat ze weer kind kunnen zijn. War ChildUNICEF Nederland en Save the Children bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

Wat doen we
Het gezamenlijke project 'TeamUp' biedt gevluchte kinderen recreatieve activiteiten zoals sport, spel en dans. Alle activiteiten hebben een dieperliggend doel en vinden plaats op vaste tijdstippen in de week. Hierdoor hebben kinderen houvast en kunnen ze altijd naar iets uitkijken. Ze leren om vrienden te maken en om volwassenen te vertrouwen. Zo kunnen kinderen zoals Evi zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Noodzakelijk om zich weer veilig te voelen. 

Extra hulp
Kinderen zijn veerkrachtig. Met de juiste support zijn ze in staat om enigszins de draad weer op te pakken. Er zijn ook kinderen die extra hulp nodig hebben. In onze activiteiten signaleren we dat en zorgen we voor de juiste hulp. Zo verkleinen we de kans dat kinderen psycho-sociale problemen ontwikkelen. 

TeamUp in 16 opvanglocaties
TeamUp geeft op dit moment structurele recreatieve sport-, spel- en dansactiviteiten op zestien locaties: Ter Apel, Balk, Sneek, Zeewolde, Utrecht, Zeist, Grave, Katwijk, Overberg, Sweikhuizen, Amsterdam, Heerhugowaard, Alkmaar, Oisterwijk, Gilze en Maastricht. Op een aantal locaties zijn we net begonnen en op andere locaties draaien we al ruim een jaar. We zijn op dit moment bezig met 7 nieuwe opvanglocaties in: Rijswijk, Zutphen, Middelburg, Echt, Weert, Assen en Goes. Omdat we steeds meer uitbreiden, blijven we hard op zoek naar professionele vrijwilligers om de sport-, spel- en dansactiviteiten te begeleiden.   

TeamUp op School
Samen met de CED-Groep is TeamUp op zeven basisscholen een pilot gestart, waarbij de TeamUp-methode passend wordt gemaakt voor nieuwkomers in het basisonderwijs: TeamUp op School! We hopen hiermee bij te dragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van nieuwkomers. 

TeamUp ook International aan de slag!
In Oeganda is er een enorme toestroom van vluchtelingen uit buurland Zuid-Soedan. Daarom zijn we in een aantal vluchtelingenkampen ook begonnen met TeamUp. Met de activiteiten die we hier doen, hebben we inmiddels al duizend kinderen bereikt. 

Vrijwilligers gezocht
We zijn op zoek naar gekwalificeerde vrijwillige ‘facilitators’ om de recreatieve activiteiten van het project ‘TeamUp’ op de verschillende locaties te faciliteren. 

Bekijk de vacature voor vrijwilligers

"Wilt u als fonds, stichting of bedrijf bijdragen aan dit programma? Neem dan contact met mij op, ik help u graag"

Wendy Flik, Manager Partnerships
070-3384448
[email protected]

 

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer