Skip to main content
0e17ca28-2c7a-4815-b98c-0a375c273a1c.jpg.webp

De Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij

Deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij maken kans op het winnen van mooie prijzen. Maar bijna de helft van de inleg gaat naar goede doelen. Sinds 2002 is Save the Children een van de beneficiënten, en dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij zijn er wereldwijd veel mooie projecten en resultaten opgeleverd voor kinderen.

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen 2,97 miljoen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers 140 goededoelenorganisaties met minimaal 40 procent van de lotprijs.

fab0b1ab-721b-49cb-ad59-72f919185316

De Postcode Loterij steunt Save the Children al sinds 2002 en doneerde in totaal €21,7 miljoen. Die steun is erg belangrijk voor ons en heel hard nodig. Het garandeert namelijk onze neutrale positie en stelt ons in staat om direct in actie te komen om kwetsbare kinderen wereldwijd bij te staan.

Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland

Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil.

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.    
  
Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Save the Children en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun. 

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO).  

 


 
Extra projecten  
De Nationale Postcode Loterij werkt samen met Save the Children aan onder andere de volgende projecten: 

2018 - Een beter leven voor 200.000 straatkinderen in India
In aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala in 2018 verraste de Postcode Loterij Save the Children Nederland met een donatie van € 2.400.000. Met deze extra bijdrage konden wij 200.000 straatkinderen in India een identiteitsbewijs geven, en daarmee toegang tot een beter leven. In 2022 verplichtte het Hooggerechtshof in India zelfs om onze oplossing als standaardprocedure in te zetten. Lees meer hier.

2016 - TeamUp - voor gevluchte kinderen in Nederland
In 2016 ontvingen Save the Children, War Child en UNICEF Nederland een fantastische cheque van 2,5 miljoen euro voor het project TeamUp, waarin we samen kinderen getroffen door conflict en migratie in Nederland psychosociale steun bieden.

TeamUp: sport en spel voor gevluchte kinderen

Kinderen die zijn gevlucht hebben grote behoefte aan ontspanning, regelmaat en stabiliteit. Zodat ze weer kind kunnen zijn. Save the Children, War Child en UNICEF Nederland bundelden hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor kinderen die zijn gevlucht naar Nederland. 

Lees meer over dit programma

Kinderboeken voor Afghanistan
In 2015 ontvingen we een extra projectbijdrage van € 2.085.750, waarmee wij het project ‘Betere toekomst begint bij kinderboeken’ de leesvaardigheid van kleuters en jonge kinderen in Afghanistan willen versterken en bevorderen dat lezen weer onderdeel wordt van de Afghaanse cultuur. Met steun van de Postcode Loterij laat Save the Children maar liefst 2,6 miljoen kinderen en hun families weer lezen in Afghanistan.

Kinderboeken voor Afghanistan

Met steun van de Postcode Loterij bezorgen wij Afghaanse kinderen boeken en vergroten we hun leesvaardigheid. Hiervoor werken we samen met Afghaanse schrijvers, uitgevers en docenten. Scholen krijgen pakketten cadeau met 80 verschillende kinderboeken en er verschijnen bibliotheekjes in duizenden gemeenschappen, bij mensen thuis.

Lees meer over dit programma

Mobiele klinieken in de sloppenwijk van India
In 2010 ontvingen we een extra projectbijdrage van € 1.623.864.  We hebben in 2011 gezorgd voor toegankelijke gezondheidzorg via mobiele klinieken in de sloppenwijken van India. Daarnaast konden we met deze extra projectbijdrage de Brei een muts voor India campagne voeren. Met deze campagne hebben we pasgeboren baby’s in India aan een warm hoofdje geholpen. Bekijk hieronder een kort filmpje over de actie!

2005 - Brugonderwijs voor werkende straatkinderen in Afghanistan 
In 2005 ontvingen we een extra projectbijdrage van € 1.947.186 voor het scholenproject in Afghanistan. We hebben gezorgd voor 'brugonderwijs' voor werkende straatkinderen.  Aan het einde van het programma was het animo bij de lokale gemeenschappen gegroeid om hun kinderen naar school te laten gaan.

Meedoen?
Een lot van de Nationale Postcode Loterij kost  € 14,50 per trekking (inclusief StraatprijsVerdubbelaar). Door mee te doen maak je kans op alle prijzen en steun je Save the Children en andere goede doelen!

Koop een lot via www.postcodeloterij.nl 
Volg de Postcode Loterij ook op Twitter en Facebook

De Rode Koffer

Save the Children heeft samen met de Nationale Postcode Loterij de schrijfwedstrijd ‘Schrijven voor Afghanistan’ georganiseerd. Het winnende verhaal is vertaald en opgenomen in een van de kinderboeken voor Afghanistan. Daarnaast vormen 20 ingezonden verhalen samen het boek ‘De Rode Koffer’. Dit boek is te bestellen. 

Bestel het boek 'De Rode Koffer'