Ondervoeding: schokkende feiten

Wereldwijd hebben miljoenen kinderen te weinig te eten. Kinderen zoals Yusuf uit Somalië, Hassana uit Niger, Nusair uit Jemen en Kayembe uit de Democratische Republiek Congo. Gelukkig hebben wij deze kinderen op tijd kunnen helpen. Maar helaas overlijden elk jaar ruim 3 miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding.  

Een kwart van de kinderen jonger dan 5 jaar is ondervoed; bijna de helft van alle sterfgevallen in die leeftijdscategorie komt door ondervoeding. Dat zijn 3,1 miljoen kinderen per jaar. Zo eist ondervoeding meer slachtoffers dan tbc, hiv/aids en malaria samen. 

De afgelopen 25 jaar zijn al enorm belangrijke stappen gezet. Het aantal mensen dat hongerlijdt is gehalveerd en dat geldt ook voor kindersterfte. Maar in sommige regio’s is het probleem van ondervoeding hardnekkig. Vooral in moeilijk bereikbare gebieden en gebieden die te lijden hebben onder de klimaatverandering, conflicten, corruptie en hoge voedselprijzen zoals Jemen en Somalië.

Nusair kreeg twee keer zorg in ons ziekenhuis

Nusair werd meerdere keren door ons team ter plaatse zwaar ondervoed aangetroffen. Zijn leven werd twee keer gered.
 
Lees meer over Nusair

Kayembe was ernstig ondervoed

Toen de moeder van Kayembe nog leefde maar steeds zieker werd, ging ook de gezondheid van Kayembe steeds meer achteruit. Hij verloor veel gewicht.

Lees meer over Kayembe

Hassana vecht voor haar leven

Hassana, een tweeling van 10 maanden, wordt behandeld voor extreme ondervoeding in het Save the Children ziekenhuis in de Maradi regio in Niger.

Lees meer over Hassana

Wat is ondervoeding precies?
Een kind raakt ondervoed als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt door te weinig of te eenzijdig eten. Soms verliezen kinderen in korte tijd veel gewicht; dat heet acute ondervoeding. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens burgeroorlogen of conflicten zoals in Syrië en Jemen. Kinderen die lange tijd te weinig of te eenzijdig eten krijgen, raken chronisch ondervoed. Dat komt veel voor in gemeenschappen waar niet of nauwelijks borstvoeding wordt gegeven, of in gebieden waar conflicten of hongersnood lang duren.

De 8 maanden oude Samar uit Jemen heeft een MUAC-bandje om haar bovenarm, waarmee snel en eenvoudig gecheckt kan worden of ze ondervoed is. Groen betekent oké, geel dat een kind licht ondervoed is en rood, zoals bij Samar, wijst op zware ondervoeding. 
 

Eerste 1.000 dagen zijn cruciaal
De eerste 1.000 dagen in het leven van een kind zijn het belangrijkst voor zijn/haar ontwikkeling, omdat de hersenen en organen in deze periode de grootste ontwikkeling doormaken. Ondergewicht in deze periode heeft rampzalige gevolgen, op de korte en lange termijn.
 
Blijvende schade door ondervoeding
Chronisch ondervoede kinderen blijven klein en hebben een zwak immuunsysteem,  waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes als longontsteking en mazelen. Ook heeft ondervoeding invloed op de mentale ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat chronisch ondervoede kinderen minder ontwikkelde hersenen hebben, waardoor ze slechter presteren op school en in hun latere (werkzame) leven. Ondervoeding is dus niet alleen funest voor de kinderen zelf, maar heeft ook zware gevolgen voor families en de samenleving op lange termijn.

Behandeling van ondervoede kinderen 
Kinderen die ondervoed zijn, moeten zo snel mogelijk geholpen worden. Zij krijgen onder andere antibiotica en Plumpy'Nut, een zeer voedende pindapasta. Dit is helaas geen éénmalige behandeling. Het duurt soms weken voordat een kind er weer bovenop is. 

Het belang van Plumpy'Nut
Plumpy'Nut is een pindakaasmengsel waaraan plantaardige olie, melkpoeder, hoogwaardige proteïnen, vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Dit hoog energetische mengsel wordt razendsnel in het lichaam opgenomen waardoor een ondervoed kind snel weer kan aansterken.

Ondervoeding voorkomen 
Natuurlijk zetten we ook alles op alles om ondervoeding te voorkomen. We stimuleren het geven van borstvoeding en geven voorlichting over gevarieerd en voedzaam eten, zowel aan volwassenen als aan kinderen. Ook ondersteunen we families bij het verbouwen van voedzame gewassen. Op scholen verstrekken we waar nodig maaltijden en/of voedingssupplementen. Ook zorgen we voor schoon drinkwater en toiletten, omdat een goede hygiëne belangrijk is bij het voorkomen van ziektes en ondervoeding.    

 

Goede voeding voor kinderen. Onvoorwaardelijk.

Doneer vandaag nog!

Doneer nu