Ondervoeding: schokkende feiten

Wereldwijd hebben 795 miljoen mensen te weinig te eten en vooral voor kinderen heeft dat desastreuze gevolgen. Daarom doen wij aan iedereen een noodoproep om te helpen:

De feiten:
Een kwart van de kinderen jonger dan 5 jaar is ondervoed; bijna de helft van alle sterfgevallen in die leeftijdscategorie komt door ondervoeding. Dat zijn 3,1 miljoen kinderen per jaar. Zo eist ondervoeding meer slachtoffers dan TBC, hiv/aids en malaria samen. 

De afgelopen 25 jaar zijn al enorm belangrijke stappen gezet. Het aantal mensen dat honger lijdt is gehalveerd en dat geldt ook voor kindersterfte. Maar in sommige regio’s is het probleem van ondervoeding hardnekkig. Vooral in moeilijk bereikbare gebieden en gebieden die te lijden hebben onder de klimaatverandering (extreme droogte), conflicten, corruptie en hoge voedselprijzen.

Wat is ondervoeding precies?
Een kind raakt ondervoed als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt door te weinig of te eenzijdig eten. Soms verliezen kinderen in korte tijd veel gewicht; dat heet acute ondervoeding. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens burgeroorlogen of conflicten zoals in Syrië en Jemen. Kinderen die lange tijd te weinig of te eenzijdig eten krijgen, raken chronisch ondervoed. Dat komt veel voor in gemeenschappen waar niet of nauwelijks borstvoeding wordt gegeven, of in gebieden waar conflicten of hongersnood lang duren.

Kinderen die ondervoed zijn kunnen blijvende schade ondervinden. Ze presteren slechter op school en in hun latere (werkzame) leven. Ondervoeding is dus niet alleen funest voor de kinderen zelf, maar heeft ook zware gevolgen voor families en de samenleving op lange termijn.

Wat doet Save the Children?
Save the Children strijdt over de hele wereld tegen ondervoeding. In Indonesië geven we medische zorg aan ondervoede kinderen en lichten we hun moeders voor. In Afghanistan trainen en bevoorraden we mobiele teams die onder meer ondervoeding bestrijden.

Vluchtelingengezinnen in Syrië en Irak krijgen voedsel en in landen als Zuid-Soedan en Somalië delen we onder meer speciaal, voedingsrijk eten uit aan kinderen, zoals Plumpy'Nut. Ook geven we zaden en landbouwmaterialen aan hun ouders. In Nigeria zorgt Save the Children ervoor dat mensen een betere toegang hebben tot voedsel en water.

Alleen al in 2016 hielp Save the Children 21 miljoen kinderen en ouders in 38 landen met voedselzekerheid, voedings- en ondervoedingsprogramma’s. Zo hebben we samen met jou letterlijk de levens kunnen redden van de meest kwetsbare kinderen.

Vanwege de snelle reactie van Save the Children op de hongercrisis in Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Nigeria, was Helle Thorning-Schmidt (CEO van Save the Children International) uitgenodigd om deel te nemen aan een panel over ‘Famine Prevention and Response’ tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Het belang van Plumpy'Nut

Plumpy'Nut is gevuld met een pindakaasmengsel met extra vitaminen en mineralen. Dit hoog energetische mengsel (500 Kcal per zakje) wordt razendsnel in het lichaam van het ondervoede kindje opgenomen.
Lees meer over Plumpy'Nut

Fabrice krijgt therapeutische voeding

De 6-jarige Fabrice uit de Democratische Republiek Congo was zwaar ondervoed. Zijn moeder zag met lede ogen aan hoe zijn ledematen extreem dun werden.
Lees zijn verhaal

Shamsia kan weer lachen

Shamsia uit Niger is pas 1 jaar oud, maar nu al ernstig ondervoed. Haar moeder maakt zich grote zorgen. Ze heeft al een kind verloren, en nu is Shamsia ook ernstig ziek.
Lees haar verhaal

Angel is chronisch ondervoed

Angel uit Mozambique is twee jaar oud. Zijn vader Luis bracht hem naar de kliniek vanwege een ernstige huidinfectie, veroorzaakt door chronische ondervoeding.
Lees meer over chronische ondervoeding

Kinderen sterven van de honger.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

Doneer nu